Regering neemt maatregelen om "pharma valley" te versterken

België is een Europees topland voor farmaceutisch onderzoek en farma-innovatie. Om die positie te behouden, hebben de federale regering en de farmasector nieuwe maatregelen afgesproken. Zo komen er extra fiscale maatregelen voor onderzoekers en wordt er een observatorium opgericht om de Belgische concurrentiepositie voortdurend te monitoren.

Dat is bekendgemaakt na een bijeenkomst van het "R&D Biopharma platform", een overlegplatform tussen het kernkabinet en de farma-industrie (meer bepaald koepelorganisatie pharma.be en de ondernemingen GSK, Janssen, Pfizer, UCB en Novartis.

Premier Charles Michel noemde de farmasector tijdens een persconferentie "een parel die we willen consolideren en ontwikkelen". De sector stelt ruim 35.000 mensen tewerk, van wie ongeveer 4.500 onderzoekers. De voorbije jaren werden in Belgische laboratoria onder meer het eerste malariavaccin en de eerste nieuwe behandeling voor tuberculose in veertig jaar ontwikkeld. Er worden voor meer dan 40 miljard euro geneesmiddelen en vaccins uitgevoerd, wat overeenkomt met 11,3 procent van de totale Belgische export.

Om die koppositie te behouden, werd een tiental jaar geleden (in de regering-Verhofstadt II) het overlegplatform opgericht. "Het heeft gezorgd voor een gunstig kader voor investeringen", aldus UCB-topman Jean-Christophe Tellier. "Maar we moeten alles in het werk blijven stellen om België in het koppeloton te houden inzake innovatie en onderzoek & ontwikkeling, want de concurrentie is groot", voegde hij toe.

Tellier sprak in naam van de Health, Science & Technology Group (HST), die behalve UCB ook de bedrijven GSK, Janssen en Pfizer omvat. Zij vertegenwoordigen 90 procent van alle onderzoeks- en ontwikkelingsinvesteringen in de farmasector.

Nieuwe maatregelen

Tijdens de overlegronde werden enkele nieuwe maatregelen afgesproken. Wat de fiscaliteit betreft, wordt de vrijstelling van beroepsvoorheffing voor onderzoekspersoneel uitgebreid naar bachelordiploma's. Er komt daarnaast een observatorium - "uniek in Europa" - dat de aantrekkingskracht van België als investeringsland voor biofarma-onderzoek permanent zal monitoren. De rol van het federaal geneesmiddelenagentschap (fagg) wordt versterkt en het is de bedoeling dat zijn inspecties in de biofarmabedrijven in meer landen worden erkend.

"De regering bevestigt hiermee de strategische waarde van de sector", besloot Catherine Rutten, de topvrouw van koepelorganisatie pharma.be. "De maatregelen getuigen van een langetermijnvisie en zullen de positie van België als 'pharma valley' versterken. En dat zal ook de patiënten ten goede komen."

België telt onder meer 15 farma-hoofdkwartieren, 14 onderzoeks- en ontwikkelingsvestigingen en 32 productiesites. In 2016 investeerden de farmabedrijven een recordbedrag van 2,9 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling.

Meest gelezen