Etterbeek naar Raad van State uit protest tegen versmalling Reyerstunnels

De gemeente Etterbeek stapt naar de Raad van State om te protesteren tegen de geplande versmalling van de Reyerstunnels. In januari gaat het Brussels Gewest de tunnels renoveren en daarbij zullen de uitritten versmald worden naar één rijstrook. 

De saga rond de Brusselse tunnels gaat voort. Toen bleek dat het Reyersviaduct moest worden afgebroken door problemen met het beton, kwam ook aan het licht dat de vier Reyerstunnels gerenoveerd moeten worden. De tunnels verwerken het autoverkeer dat Brussel binnenrijdt via de E40 en moeten allemaal een nieuw plafond krijgen. De plannen voor de renovatie opstellen was niet eenvoudig omdat de oorspronkelijke plannen slecht gearchiveerd waren.

De plannen voor de renovatie zijn al een tijdje klaar, maar de werkzaamheden moesten uitgesteld worden omdat er een lek was in de riolering van Sint-Joost-Ten-Node, waardoor er plots een groot zinkgat in de weg was ontstaan. 

Nu is er een nieuwe datum voor de start van werkzaamheden: 8 januari. "We hebben er alles aan gedaan om de impact te beperken, maar gebruikers en bewoners zullen onvermijdelijk hinder ondervinden", zegt Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). 

De werkzaamheden gebeuren in fases en zouden één jaar moeten duren, op voorwaarde dat er niet nog meer lijken uit de kast vallen. Minister Smet benadrukt dat verkeer tussen de E40 enerzijds, en Meiser en Montgomery anderzijds altijd door zal kunnen, zij het wel aan een verminderde capaciteit.

Etterbeek naar Raad van State

De gemeente Etterbeek stapt naar de Raad van State tegen de plannen van Smet. De uitritten van de tunnels zullen immers versmald worden om bovengronds meer plaats te maken voor fietsers en voetgangers.

"Dit veroorzaakt ernstige problemen voor de hele omgeving", zegt burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf (MR) aan Bruzz. "Zowel voor buurtbewoners als voor handelaars en restaurants. We hebben verschillende pogingen gedaan om te kunnen overleggen met minister Smet, maar dat is niet gelukt. Daarom stappen we naar de Raad van State."

"Er komen daar duizenden mensen per dag. De Brusselse regering wil de verkeerscapaciteit met 50% verminderen door van twee rijstroken naar één rijstrook te gaan", aldus De Wolf. Hij vreest een rampscenario voor de buurt. Ecolo-Groen en PS-SP.A stemden vanuit de meerderheid tegen het plan om naar de Raad van State te stappen.

Het kabinet van minister Smet laat weten dat verschillende omliggende gemeenten en wijkcomités wel tevreden zijn met de plannen zoals ze nu voorliggen. "Wij gaan er ook van uit dat de actie van De Wolf op niets zal uitdraaien", klinkt het.

Meest gelezen