Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

VS beschuldigt Noord-Korea van verspreiding Wannacry-virus

De Verenigde Staten hebben Noord-Korea voor het eerst openlijk beschuldigd van de verspreiding van het WannaCry-virus, waarmee in het voorjaar wereldwijd computersystemen van onder meer ziekenhuizen werden aangevallen.  

"De aanval was wijdverspreid en kostte miljarden", schrijft Tom Bossert, veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, in een opiniestuk in The Wall Street Journal. "Noord-Korea is hier rechtstreeks verantwoordelijk voor". Bossert zegt dat hij voor zijn bewering hard bewijs heeft, maar dat brengt hij niet naar buiten.

Zijn bewering is niet nieuw. Britse en Amerikaanse veiligheidsdiensten wezen eerder al in de richting van Pyongyang.

Al vrij snel na de uitbraak van het virus hielden twee grote computerbeveiligingsbedrijven hackerscollectief Lazarus verantwoordelijk voor het maken van de ransomware. Onderdelen van de code die in WannaCry werden gebruikt, waren immers afkomstig van software die eerder door Lazarus was geschreven. De naam Lazarus werd bekend door de hack van Sony Pictures in 2014. Britse en Amerikaanse veiligheidsdiensten menen dat de groep opereert vanuit Noord-Korea.

Bossert zegt dat de Amerikaanse regering de druk op Pyongyang zal opvoeren om de cyberaanvallen aan banden te leggen. Welke maatregelen de VS dan denkt te nemen, stipt hij niet aan. De verwachting is dat de regering-Trump later vandaag nog met een officiële verklaring komt.

Meest gelezen