AFP or licensors

"10.000 burgers gedood tijdens herovering Iraakse stad Mosul"

Volgens de lokale hulpdiensten zou het aantal burgerdoden bij de bevrijding van Mosul tien keer hoger liggen dan de officiële cijfers van de Iraakse regering en de westerse coalitie. "Mosul is een kerkhof geworden", aldus een inwoner.

De herovering van de tweede stad van Irak op de terreurgroep IS begon in oktober vorig jaar en heeft negen maanden geduurd. Op de grond drongen het Iraakse leger en sjiitische milities IS terug, vanuit de lucht werden ze gesteund door bombardementen van westerse en Arabische vliegtuigen.

Volgens het Amerikaanse persbureau AP dat zich baseert op cijfers van lokale hulpdiensten, een rapport van de Verenigde Naties, Amnesty International en de groep Iraq Body Count, zijn er in die periode tussen de 9.000 en 11.000 burgers gedood. Dat is dus tien keer zo hoog als de officiële cijfers van de Iraakse overheid.

Een derde van die doden zijn het gevolg zijn van beschietingen of bombardementen door Iraakse troepen of geallieerde vliegtuigen. Een ander derde zou het slachtoffer zijn geworden van de wreedheden van IS en van een ander derde is de oorzaak van het overlijden niet altijd duidelijk. Wel geven de onderzoekers toe dat een aantal van de burgers mogelijk ook medewerkers waren van IS en tevens dat een aantal door IS vermoorde burgers die in massagraven bedolven werden, niet meegeteld zijn in de bovenvermelde statistieken.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Mosul is een begraafplaats geworden"

De dodelijkste luchtaanval vond plaats op 17 maart van dit jaar toen 105 burgers gedood werden. Daarna werden de luchtaanvallen drie weken lang op een laag pitje gezet terwijl de westerse coalitie een team er plaatse stuurde om te kijken wat er precies was fout gelopen.

Volgens het onderzoek van AP is het aantal slachtoffers zo groot omdat IS burgers als menselijk schild gebruikte om luchtaanvallen op overheidsgebouwen en stellingen te verhinderen, wat uiteindelijk niet gebeurd is.

De westerse coalitie blijft voorlopig bij de eigen en veel kleinere cijfers over burgerslachtoffers. Wel wordt gezegd dat zonder de intensieve bombardementen de strijd tegen IS om Mosul nog veel langer had geduurd, waardoor er uiteindelijk nog meer doden zouden zijn gevallen.

Meest gelezen