Videospeler inladen...

"Trump toont daadkracht, maar belastinghervorming is een grote schande"

Met de stemming van zijn belastinghervorming in de Amerikaanse Senaat heeft president Trump zijn eerste wetgevende succes beet, maar het voorstel zelf is eigenlijk een schande. Dat zegt Christophe Crombez, politiek econoom aan de Stanford Universiteit in "De ochtend". "Vooral de rijkste één procent Amerikanen worden hier nog beter van, terwijl tegelijk miljoenen Amerikanen hun gezondheidszorg verliezen."

"Vergis je niet: Trump haalt hiermee een grote slag thuis, want op wetgevend vlak had hij eigenlijk nog niet veel gerealiseerd. Hiermee maakt hij een van zijn verkiezingsbeloftes waar en boekt hij zijn eerste grote succes", zegt Crombez. "En hij realiseert deels een droom die de Republikeinse partij al decennia koestert: het overheidsapparaat ontmantelen. Op korte termijn komt zijn daadkracht misschien nog zijn populaireit ten goede, maar in opiniepeilingen is deze wet zelf absoluut niet populair."

"Géén kerstcadeau"

Trump noemt zijn voorstelling na de goedkeuring door de Senaat "een vroeg kerstcadeau". "Maar dat is het niét, wel een grote schande. De gemiddelde werkende Amerikaan wordt hier niet beter van. Op lange termijn gaat ongeveer 80 procent van de belastingsvermindering naar de rijkste één procent van de VS. In verschillende staten waar vooral Democratisch gestemd wordt, zoals New York en New Jersey, zijn er zelfs belastingverhogingen. Daarenboven spelen miljoenen Amerikanen hun gezondheidszorg kwijt."

Het valt dus nog af te wachten hoe Trumps achterban zal reageren hierop. "De werkende blanke man en vrouw die Trump achter zich schaarde in de verkiezingscampagne zijn hier waarschijnlijk niet blij mee. Trump pleziert hiermee vooral zijn eigen rijke vrienden, de geldschieters van de partij en de ideologische hardliners van zijn partij, die ervan overtuigd zijn dat de overheid op vlakken als onderwijs en gezondheidszorg niet zo'n grote rol moet spelen."

"Huis van Afgevaardigden is een formaliteit"

Na de stemming in de Senaat moet Trump eigenlijk nog een horde nemen: het voorstel moet eerst nog eens naar het Huis van Afgevaardigden, dat het eerder wegstemde. "Maar ik vermoed dat deze belastinghervorming er sowieso komt. De Republikeinen willen dit écht, en binnen eigen rangen is er meer eensgezindheid over. De stemming in het Huis van Afgevaardigden is een procedurekwestie. De tekst goedgekeurd krijgen is een formaliteit."

Meest gelezen