BELGA/LALMAND

80 nieuwe windturbines in Vlaanderen zorgen voor record

Dit jaar kwamen er in Vlaanderen 80 nieuwe windturbines bij. Dat aantal is op zich geen record, maar samen hebben de nieuwe windturbines wel een recordvermogen van 226 megawatt. “Het vermogen per windturbine wordt steeds groter. Op die manier kunnen we de doelstelling tegen 2030 halen“, zegt Bart Bode van de Vlaamse Windenergie Associatie (VWEA).

Elk jaar maakt de VWEA de cijfers bekend van het aantal windturbines die er in Vlaanderen zijn bijgekomen. In 2017 zijn er 80 windmolens extra gebouwd in Vlaanderen, met een totaalvermogen van 226 megawatt. Dat is een record. In 2015 werden er nog 5 windturbines meer bijgebouwd, maar die hadden samen een lager vermogen: 205 megawatt. 

“Het vermogen per windturbine wordt steeds groter. We moeten dus minder windturbines bouwen om een groter vermogen te krijgen”, zegt directeur Bart Bode van de VWEA. “Als we elk jaar doen zoals dit jaar, dan kunnen we de doelstellingen van minister Tommelein realiseren. Zeker als ik zie wat er al in aanbouw is voor volgend jaar.” De Vlaamse regering wil 280 extra windturbines tegen eind 2020. 

Binnenkort ook windmolens bij luchthavens?

De VWEA zegt wel dat er nog enkele “belemmeringen moeten worden weggewerkt”. Zo is het momenteel niet mogelijk om windturbines te bouwen in de buurt van luchthavens, omdat de windmolens het signaal van vliegtuigen kunnen verstoren. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) kende daarom vorige week nog een subsidie toe van bijna 3 miljoen euro om het radarsysteem technologisch aan te passen. 

Geen nieuwe windmolens in West-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen en Antwerpen is het grootste aantal windturbines bijgekomen, de twee provincies hebben er elk 34 nieuwe gebouwd. Dat komt volgens de VWEA vooral door de aanwezigheid van grote havengebieden: rechteroever in Antwerpen, de Waaslandhaven en de Gentse kanaalzone in Oost-Vlaanderen. 

Grote afwezige dit jaar is West-Vlaanderen. Daar is geen enkele nieuwe windturbine gebouwd dit jaar. “In West-Vlaanderen wordt de bouw van nieuwe windturbines vooral afgeremd door de luchtvaartproblematiek rond de luchthavens van Oostende en Koksijde”, zegt Bart Bode. “Maar in de haven van Zeebrugge loopt wel een aanbesteding, dus ik verwacht dat daar de komende jaar veel gebouwd zal worden.”

Vlaanderen telt nu 510 windmolens op het land, met een totaal vermogen van 1.148 megawatt of 1,1 gigawatt. Dat is ongeveer dezelfde capaciteit als 1 grote kernreactor, zoals Tihange 3 of Doel 4. In het Energiepact staat dat het vermogen van de windmolens op land moet stijgen van 1,9 gigawatt nu naar 4,2 gigawatt tegen 2030.

Meest gelezen