Videospeler inladen...

17 lokale radio's verdwijnen op 1 januari van FM-band na hervormd frequentieplan van Gatz

17 lokale radiozenders verdwijnen op 1 januari van de FM-band. Op 1 december heeft minister van Media Sven Gatz (Open VLD) 68 lokale radiozenders een erkenning gegeven. Samen met de 35 lokale stations die in juli al erkend waren, zijn de beschikbare FM-licenties nu zo goed als verdeeld. 

Volgens minister Gatz is een hervorming van het frequentieplan nodig om lokale zenders te versterken. Door frequenties te bundelen in nieuwe pakketten zullen radiostations volgens Gatz een groter luisterpubliek kunnen bereiken en dus leefbaarder worden.

Niet iedereen is even enthousiast over de nieuwe verdeling van de frequenties. Uiteraard zijn de lokale radio's die geen licentie meer krijgen erg teleurgesteld. Maar ook lokale radiostations die wel een FM-licentiepakket hebben gekregen, zijn niet allemaal onverdeeld gelukkig.

Marc Holemans werkt voor radio RGR, te beluisteren in Leuven en Aarschot. Hij is wel tevreden dat zijn zender twee frequentiepakketten heeft gekregen, maar noemt het niet echt een stap vooruit. "We blijven met het gevoel zitten dat we het met de restfrequenties van de nationale en netwerkradio's moeten doen", zegt hij. "We zouden liever met krachtigere zenders willen werken. Dan zouden we met minder kosten een betere ontvangst kunnen realiseren."

Internetradio als toekomst

Bij PROS-radio in Heldergem is de teleurstelling groot. De radiozender bestaat al 35 jaar en staat heel dicht bij de lokale luisteraars.  Zij moeten op 1 januari stoppen met hun uitzendingen via FM.

"We gaan sowieso door met uitzenden via het internet", zegt Peter Schepens, voorzitter van PROS-radio. "We gaan zelfs internetradio's uitdelen aan minder begoede luisteraars zodat ze naar ons kunnen blijven luisteren. We hopen dat de adverteerders zullen volgen." De gemeente Haaltert legt maar liefst 25.000 euro op tafel om de zender verder te helpen. 

Bij radio Apollo in Wiekevorst zijn ze nog strijdvaardig. "We hebben een klacht lopen bij de Raad van State", zegt Benny Van Craen. "We hopen nog altijd dat we gelijk krijgen en toch verder kunnen uitzenden via FM." De zender gaat geen speciale uitzending doen op de laatste dag. De jaarlijkse top 100 aller tijden en "De drie pladijzen", een programma naar analogie met "De drie wijzen", worden ook nu met een livepubliek uitgezonden.

Programma's blijven bestaan

Bij radio Katanga in Aalst zijn ze ook erg teleurgesteld. Het radiostation was al sinds 1982 in de ether. "Gelukkig hebben wij al jaren een goede samenwerking met Stadsradio Goedendag", zegt Ralph Iliano. "De meeste programma's gaan verder uitgezonden worden via die zender. Ik vind dat de lokale verankering steeds meer verdwijnt, het radiolandschap aan diversiteit verliest en de schaalvergroting toeneemt."

Bij radio Katanga hebben nogal wat bekende Vlamingen achter de microfoon gezeten. Marcel Vanthilt produceerde ooit jingles voor de zender en Aster Nzeyimana maakte ooit deel uit van het team voor hij overstapte naar de VRT. Nu werken er nog 20 vrijwilligers bij Katanga.

Het radiolandschap zal er dus op 1 januari wat anders uitzien. De toekomst zal uitwijzen of de lokale radio's die een licentie hebben gekregen erop vooruit zullen gaan.

Meest gelezen