Afkoelingsperiode bij N-VA Gent

Het is nog altijd niet duidelijk welke rol Siegfried Bracke (N-VA) zal spelen bij de lokale verkiezingen in Gent. De afdeling is diep verdeeld over de plaats die Siegfried Bracke moet krijgen op de N-VA-lijst. De partij laat de geesten nu wat bekoelen in de hoop in de komende dagen tot een oplossing te komen. 

De interne verdeeldheid binnen N-VA Gent raakt niet gemakkelijk gedeblokkeerd. De jongste weken raakte bekend dat lijsttrekker Elke Sleurs voor Siegfried Bracke slechts een voorlaatste plaats op de lijst in de aanbieding heeft. Siegfried Bracke is niet van dat voorstel gediend en uitte twijfels of het nog wel zinvol zou zijn om op te komen bij de verkiezingen.

Dat die interne ruzie zo openlijk in de kranten kwam is niet de gewoonte bij N-VA. Sinds enkele dagen is het order binnen de partij dan ook "radiostilte". Geen van alle betrokken partijen wil nog verklaringen afleggen aan de pers. Het water is immers nog te diep. Dat bleek ook toen "Terzake" afgelopen maandag de wacht hield bij de gemeenteraad. Elke Sleurs en Siegfried Bracke trachtten te camera te ontwijken.  

Videospeler inladen...

Over een mogelijke oplossing gaan er allerlei geruchten. Zo zou er een creatievere oplossing kunnen komen, waarbij Siegfried Bracke bijvoorbeeld niet zijn zin krijgt bij de lokale verkiezingen in Gent, maar hiervoor compensatie krijgt bij de lijstvorming voor de verkiezingen van 2019.

Volgens Gents politicoloog Carl Devos wordt verwacht  dat N-VA-voorzitter Bart De Wever zal ingrijpen om de situatie te ontmijnen. "De N-VA-afdeling in Gent verwacht van Bart De Wever dat hij de zaak deblokkeert. Bovendien speelt er ook nog een ander gegeven: sommigen in Open VLD en CD&V willen samen met N-VA een meerderheid vormen om het links kartel uit het stadhuis te krijgen. Maar die partijen willen wel weten met welke kaarten N-VA naar de kiezer trekt."

De kwestie werd gisteren door de top van N-VA besproken. Wellicht volgen er nu nog enkele gesprekken met de Gentse boegbeelden en kan er vervolgens een doorbraak komen. 

Meest gelezen