Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse schandaalkardinaal Bernard Law overleden

Eén van de vele zwarte pagina's uit het Vaticaanse boek was het, het kindermisbruikschandaal waarin kardinaal Law was betrokken. Het kostte hem in 2002 zijn titel als aartsbisschop. Law is - na een langdurige ziekte-  overleden in het Vaticaan, dat bevestigt de Heilige Stoel. 

Bernard Law was aartsbisschop van Boston, een heel belangrijke functie in de Amerikaanse katholieke kerk, sinds 1984, een jaar later werd hij kardinaal gecreëerd. Hij bleef bijna 30 jaar in functie. Bijna, want in 2002 moest hij noodgedwongen opstappen omdat hij betrokken was in een groots pedofilieschandaal.

Law erkende dat hij een priester, Paul Shaney, had beschermd. Die man bleek zich tientallen keren te hebben vergrepen aan kinderen. Later bleek Law nog op de hoogte te zijn geweest van honderden andere praktijken van kindermisbruik. Het kostte hem dus zijn titel van aartsbisschop. Hij werd uiteindelijk naar de Curie, het bestuursorgaan van het Vaticaan, verplaatst. Tot zes jaar geleden was hij daar in functie. Law bleef in Rome wonen en is daar nu vanochtend overleden, hij werd 86.

Law heeft het kindermisbruik in de loop der jaren meerdere keren weggelachen en deed er zelfs herhaaldelijk cynisch over, waardoor hij bij velen uit de gratie is gevallen, niet het minst bij paus Franciscus. 

Het hele onderzoek naar de schandaalaffaire werd 15 jaar geleden uitgebracht door de krant The Boston Globe . Die voerde honderden getuigen op. De verslaggeving leverde de journalisten de prestigieuze Pulitzer Prize op. En heel de historie was ook de inspiratiebron voor de film "Spotlight", die vorig jaar nog een Oscar won voor beste film. 

Meest gelezen