GODONG / BSIP

Bergen cadeaupapier slecht voor het milieu? Niet met deze recyclage- en inpaktips

De kerstperiode nadert met rasse schreden: dé tijd van het jaar dat tal van cadeautjes voorzien worden van een mooie verpakking.  Meters inpakpapier worden hiervoor gebruikt, en aan het einde van menig kerstfeest belanden proppen papier in de afvalzak. Maar het kan ook anders, aldus De Inspecteur op Radio 2.

Eerst en vooral is er een onderscheid tussen kwalitatief en minder kwalitatieve verpakkingen: hoe dikker het papier, hoe beter. Bovendien kan dat papier gerecycleerd worden en hoeft het dus niet in die restafvalzak te belanden.

"Klassiek inpakpapier mag zeker bij het papier en karton worden gesorteerd. Zo kan het nog een tweede leven krijgen, en opnieuw tot papier worden omgetoverd", zegt Jan Verheyen van OVAM. "Niet zeker om welk materiaal het gaat? Een simpele test: probeer het materiaal te scheuren. Gebeurt dat, dan gaat het om papier. Probeer wel lintjes en plasticafval in de mate van het mogelijke te verwijderen. Hoe het papier eruit ziet, veelkleurig of met glitter bijvoorbeeld: dat maakt voor de recyclage niet uit."

Producenten van inpakpapier recycleren ook zelf: papier dat niet goed genoeg is voor de verkoop, omdat er bijvoorbeeld foutjes in de print zitten, wordt bijvoorbeeld verwerkt tot confetti. Volledig gerecycleerd papier bestaat intussen al jaren, maar de inpakvariant is nog niet voor morgen. "Papierfabrieken zijn er niet voor uitgerust, en de grondstoffen die we hiervoor kunnen leveren zijn ook beperkt", zegt Benjamin Praet, CEO van Rotolux, een Belgische fabrikant van cadeaupapier. "Maar we gaan hier wel op zoek naar meer leveranciers in de toekomst."

Concrete tips

  • Een klassieker: hergebruik onbeschadigd inpakpapier nog eens
  • Pak je cadeau's in krantenpapier in
  • Gooi overtollige reepjes van op maat geknipt inpakpapier niet weg: je kan er geschenklabels mee knutselen, of extra versieringen voor op je pakje, zoals een waaier of een 3D-kerstbal
  • Gebruik je gerecycleerd, bruin inpakpapier: leuk het op met wat groen of bloemetjes uit je tuin, tussen het cadeaulint
  • Kies je voor neutraal inpakpapier: teken zelf een motiefje op je cadeau, of schrijf er een inspirerende quote of een persoonlijke boodschap op
  • Moet je een cadeautje in een grillige vorm zien in te pakken? Een klassiek wc-rolletje of een papieren beker brengt soelaas.
  • Liever een zacht pakje? Gebruik bijvoorbeeld servetten in een leuke kleur, of met een opvallend motief. Of wikkel je cadeau in een sjaal, zakdoek of een stuk stof.

Meest gelezen