2017 Invision

Ed Sheeran is de Demis Roussos van 2017

De analyse van de Ultratop 2017 is binnen en het is officieel: dit is het jaar van Ed Sheeran. Met vier hits en maar liefst 22 weken bovenaan de Belgische hitparade is hij het sterkst vertegenwoordigd in de top 100 van het jaar. Zo breekt de Britse muzikant het record van Demis Roussos uit 1973. “Zeemzoet kunnen ze allebei zijn. Gelukkig kan Sheeran nog iets meer”, zegt muziekjournalist Sasha Van der Speeten in “De wereld vandaag” op Radio 1.

De roodharige Britse zanger Ed Sheeran verbaasde dit jaar iedereen. Hit van het jaar, “Shape of you”, stond in Vlaanderen 15 weken op nummer 1, het langst ooit voor een Britse artiest en het langst sinds 1966, de start van de wekelijkse charts, voor een solozanger.

Met “Perfect” voert hij inmiddels ook al 7 weken de singleslijst aan, waardoor hij in één jaar maar liefst 22 weken bovenaan de chart stond, en dat met 4 verschillende nummers. Zo verbrak hij het record van Demis Roussos, die in 1973 met zijn hits samen 20 weken op 1 stond.

Populair op huwelijksfeesten

Sasha Van der Speeten, muziekjournalist bij De Morgen en Bruzz, kan veel sympathie opbrengen voor de 26-jarige zanger. “Sheeran is een enorme succesformule, van grijsgedraaid op de radio tot populair op huwelijksfeesten. “Shape of you” is het perfecte voorbeeld. Het is slim gecomponeerd, met wat R&B en een reggaeton. En vooral dat laatste deed het goed in 2017. Hij brengt jongensachtige, aaibare kampvuurfolk", zegt Van der Speeten.

"De hitsige falset van Ed Sheeran slaat aan bij tienermeisjes. Tegelijk ligt hij ook goed bij een ouder publiek dat hem veel authentieker vindt dan al die blinkende R&B-artiesten. Ed Sheeran is van straatmuzikant zonder veel hype de muziekbusiness ingeslopen. Hij kan een groot publiek begeesteren met een akoestische gitaar. Dat maakt hem nog sympathieker.”

Klef en schaamteloos ouderwets

Sheeran stoot dit jaar Demis Roussos van de troon als Vlaamse hitkoning. 1973 was hét jaar van de Griekse zanger met “My friend the wind”, “Forever and ever” en “Goodbye my love, goodbye”. Sacha Van der Speeten ziet een opvallende gelijkenis tussen Sheeran en Roussos.

“Zeemzoet kunnen ze beiden zijn. De kerst nadert, en ik wil niet laatdunkend zijn. Maar soms klinken ze klef. Demis Roussos zat heel dicht bij cheesy croonermuziek of zoet chanson. Hij klonk in zijn tijd al schaamteloos ouderwets, en dat kan je niet zeggen van Ed Sheeran. Hij eet van twee walletjes. Hij doet van alles met actuelere klanken. Roussos had in 1973 niets met de funkiy popiconen van zijn tijd.”

Het neemt allemaal niet weg dat de hits van de in 2015 overleden Demis Roussos nog steeds op de radiogolven meedeinen. En op huwelijksfeesten! Het valt af te wachten of dat met Ed Sheeran over 35 jaar ook nog zo zal zijn.

Meest gelezen