Eeklo plant grootste warmtenet van Vlaanderen

De stad Eeklo heeft plannen om een warmtenet van maar liefst 29 kilometer te laten bouwen. Het zou daarmee het grootste van Vlaanderen worden. Dat van Gent is 23 kilometer lang.

Het idee ontstond enkele jaren geleden en bleek levensvatbaar. De bedoeling is om er zowel burgerwoningen als grote gebouwen mee te verwarmen, zoals scholen of het zwembad. De warmte wordt geleverd door de verbrandingsoven van IVM in Balgerhoeke. Ook al wordt daar met de restwarmte al elektriciteit gemaakt, toch gaat nog heel veel energie verloren. 

Volgens Jan De Pauw van Ecopower heeft de restwarmte die nu de lucht ingeblazen wordt een warmte-inhoud van 10 miljoen kubieke meter aardgas. "Dat komt omdat er veel warmte beschikbaar wordt bij het verbranden van huisvuil. Een deel ervan wordt omgezet in elektriciteit, maar de restwarmte wordt nu weggeblazen in de atmosfeer en die heeft nog altijd een gigantische energie-inhoud. Die zou dus kunnen worden gebruikt om alle gebouwen van Eeklo te verwarmen." 

De stad Eeklo stelt haar grondgebied ter beschikking voor het netwerk en krijgt in ruil korting op de energiefactuur. Het hele netwerk zou samen 40 miljoen euro kosten. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden eind 2018 kunnen starten.

Meest gelezen