Videospeler inladen...

"Ze gaan je niet slaan op de luchthaven voor de ogen van alle mensen"

VRT NWS sprak met een van de Soedanezen die onlangs naar zijn land werd teruggestuurd en zegt daar hardhandig aangepakt te zijn.

Of ze nu me in België geloven of niet. Ik ben wel degelijk opgepakt op de luchthaven en naar een nabijgelegen politiestation gebracht. Daar hebben ze me hardhandig aangepakt en ondervraagd. Ik werd op mijn been geslagen”, zo vertelt de getuige over zijn aankomst in Soedan.

De getuige zegt dat hij van plan is om zo snel mogelijk opnieuw naar Europa te vertrekken. Hij gaat opnieuw proberen om vanuit Libië een boot te nemen richting Italië. De jongeman zegt dat hij in Groot-Brittannië wil gaan studeren en werken om zijn familie te helpen:

Videospeler inladen...

De getuigenissen van enkele Soedanese migranten die vanuit ons land werden teruggestuurd over opsluiting en mishandeling bij aankomst in Soedan doken gisteren op. Ze behoorden tot een groep van enkele tientallen jongemannen die in de zomer werden opgepakt in het Maximiliaanpark in Brussel. Ze hadden geen identiteitsbewijs bij zich en wilden geen asiel aanvragen. Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) riep de hulp in van Soedan, om enkele opgepakte migranten in het Brusselse Maximiliaanpark te identificeren. Die samenwerking riep toen vragen op, omdat de reputatie van Soedan op vlak van mensenrechten zeer bedenkelijk is. Intussen zijn 9 opgepakte Soedanezen teruggestuurd, van wie 4 vrijwillig, zegt het kabinet.

Uit getuigenissen die het Tahrir-instituut voor Midden-Oostenbeleid kon verzamelen, blijkt nu dat verscheidene Soedanezen die in Brussel door het speciale identificatieteam zijn verhoord, achteraf in Soedan bij hun aankomst onmiddellijk zijn opgepakt en mishandeld.  Koert Debeuf van het Tahrir-instituut heeft 2 getuigenissen opgetekend van mensen die al opnieuw zijn gevlucht tot in Libië. 

Ze zeggen dat ze urenlang zijn gemarteld en ondervraagd om bekentenissen af te leggen over hun vlucht naar België, of ze spionnen zijn en politiek actief zijn.

 

Koert Debeuf, Tahrir-instituut

Voor Koert Debeuf van het Tahrir Instituut voor Midden-Oosten Beleid is de Belgische regering zwaar uit de bocht gegaan. "Dit is waar wij enkele maanden geleden al voor gewaarschuwd hebben", zegt Debeuf, die actief contact bleef houden met de uitgewezen Soedanezen en systematisch getuigenissen heeft verzameld "We wilden weten hoe het hen verging en of ze veilig waren. Dat is niet het geval. Ze vrezen vandaag allemaal voor hun leven", zegt hij aan onze redactie. Verschillende Soedanezen vertellen dat er tijdens hun verhoor in Brussel op bepaalde momenten geen Belgen aanwezig waren. De Dienst Vreemdelingenzaken betwist dat, maar geeft wel toe dat de aanwezige ambtenaar geen Arabisch sprak. Dat wil zeggen dat bedreigingen door de Soedanezen van het identificatieteam mogelijk onopgemerkt zijn gebleven.

Francken wil getuigenissen eerst onderzoeken

Staatssecretaris Theo Francken zegt aan onze redactie dat hij geen enkele getuigenis heeft gelezen of gehoord. Ook de Verenigde Naties hebben hem niets verteld over mogelijke folteringen. Hij zegt dat België de internationale rechtsregels heeft gerespecteerd, en dat de teruggestuurde Soedanezen de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) hadden kunnen en moeten contacteren als ze zouden gevaar lopen bij aankomst in Khartoem. "We zullen de getuigenissen onderzoeken, en als er inderdaad sprake zou zijn van foltering, dan kan dat niet door de beugel", zegt Francken.  

 

Videospeler inladen...

Meest gelezen