BELGA/DOPPAGNE

Immense stofzuiger zuigt fijnstof op en maakt lucht weer schoon

Kan je fijnstof uit de lucht halen, de vervuilende deeltjes eruit filteren en de schone lucht opnieuw uitstoten? Onderzoekers aan de Technische Universiteit Eindhoven denken van wel en hebben een grote “stofzuiger” gebouwd in het centrum van de Nederlandse stad. Vuile lucht uit een ondergrondse parkeergarage wordt erin opgezogen en gefilterd tot schone lucht.

De Technische Universiteit van Eindhoven heeft vorig jaar met computersimulaties al berekend dat het opzuigen van fijnstof in parkeergarages helpt om de luchtkwaliteit te verbeteren. Nu willen ze het ook in de realiteit testen. 

De universiteit heeft 30 “elektrostatische precipatoren”, of simpelweg filterinstallaties, gebouwd aan de in- en uitgangen van een ondergrondse parkeergarage in het centrum van Eindhoven. Het fijnstof wordt opgezogen in de filters en krijgt een positieve lading. Een plaat in de installatie is negatief geladen en trekt de positieve fijnstofdeeltjes aan. De andere lucht blijft over en wordt de stad in geblazen.

Vuile lucht uit parkeergarages wordt nu gewoon in de buitenlucht geblazen

Bert Blocken, hoogleraar Technische Universiteit Eindhoven

“In de buurt van parkeergarages en tunnels is de luchtkwaliteit altijd extra slecht, omdat uitlaatgassen niet weg kunnen en de vuile lucht zich ophoopt”, zegt Vlaming en hoogleraar Bert Blocken van de Technische Universiteit Eindhoven in De Wereld Vandaag op Radio 1. “Parkeergarages moeten geventileerd worden volgens bepaalde normen. Maar die vuile lucht vol fijnstof wordt daardoor gewoon de buitenomgeving in gestuurd.”  

Volgens de berekeningen van de universiteit van Eindhoven is de lucht die uit de parkeergarage gezuiverd wordt en daarna de stad wordt ingeblazen, zelfs dikwijls van betere kwaliteit dan de omgevingslucht buiten. “In de omliggende straten meten we zelfs een vermindering van fijnstof tot 50 procent. En elke procent die we kunnen reduceren, is de moeite waard.” 

Eind maart worden de eerste resultaten bekendgemaakt. Het hele proefproject uitbreiden naar de rest van de stad, is momenteel nog onmogelijk. Dan zouden al snel honderden van die apparaten nodig zijn en die zouden volgens andere deskundigen te veel energie verbruiken.

Meest gelezen