Inventaris van religieuze kerkobjecten in de Westhoek

Vrijwilligers zijn bezig met het oplijsten van religieuze objecten in de Sint-Maartenskathedraal in Ieper. Alle beelden, kelken, schilderijen en andere voorwerpen worden opgemeten, genummerd en gefotografeerd.

De objecten in de Sint-Vedastuskerk van Vlamertinge bij Ieper werden al geïnventariseerd. Eén van de topstukken uit de Vlamertingse collectie is het hoofd van een Christusfiguur (zie foto), dat door een Britse soldaat in 1915 van tussen het puin van de Sint-Vedastuskerk werd gered. Hij nam het mee met de bedoeling dat het ooit naar Vlamertinge terug zou keren. Wat zijn familie ook deed in de jaren 60 van vorige eeuw.

Op de website www.erfgoedinzicht.be kan je alle objecten uit die kerken zélf bekijken. De bedoeling is om ook de andere kerken in het Zuiden van de Westhoek te inventariseren.

Meest gelezen