Investeren in Vlaamse universiteiten: 1 euro levert 6 euro op

Voor elke euro die de overheid aan de vijf Vlaamse universiteiten besteedt, dragen die instellingen zes euro bij tot de Vlaamse economie. Dat blijkt uit een studie op verzoek van de Vlaamse Interuniversitaire Raad. De universiteiten zijn in Vlaanderen ook goed voor zowat 92.000 jobs.

De Vlaamse Interuniversitaire Raad liet het belang van de Vlaamse universiteiten becijferen. "Want we vervullen een fundamentele rol in de samenleving", zegt VLIR-voorzitter Herman Van Goethem, die ook rector is van de Universiteit Antwerpen, in De Standaard.

En wat blijkt? Elke euro die de overheden investeren in de vijf Vlaamse universiteiten leveren er 6 op, dat leert de studie van het Schotse, onafhankelijke onderzoeksbureau BiGGAR Economics. Ongeveer 1,6 miljard euro krijgen de universiteiten jaarlijks, dat leidt tot bijna 10 miljard euro "return".

Bovendien zijn universiteiten goede werkgevers. Bijna 92.000 jobs in Vlaanderen zijn gelinkt aan de universiteiten, het gros daarvan is te vinden in de acht wetenschapsparken en de 12 zogenoemde "incubators", initiatieven die academische onderzoekers en ondernemers helpen om een bedrijf op te starten en te groeien. Denk maar aan de vaak succesvolle "spin-offs".

Volgens Herman Van Goethem wijst het onderzoek uit dat universiteiten moeten gesteund blijven: "Er is een uitholling van de financiering aan de gang. Het wordt problematisch. De index wordt niet correct doorgerekend en de stijging van het studentenaantal wordt ook niet recht evenredig meegerekend. Daardoor worden op dit moment zowat 10.000 studenten niét gefinancierd. Dan kunnen we onze basisopdracht niet meer vervullen", zegt Van Goethem. Kortom, de Vlaamse overheid moet een extra inspanning leveren, volgens de VLIR. 

"In 2018 investeren we 40 miljoen euro extra in universiteiten", reageert minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). "Deze legislatuur groeit het budget voor  innovatie en onderzoek met een half miljard euro, dat zijn middelen die ook naar de universiteiten gaan. Ik vind het op zich schitterend nieuws wanneer ze zeggen dat één euro  investeren in hoger onderwijs zes  keer zoveel opbrengt. Dat is een heel goede zaak en we moeten zorgen dat die groeipaden ook in de toekomst kunnen blijven lopen."

Meest gelezen