Inwoners van Rochdale mogen blijven vloeken

Hoe verhoog je de leefbaarheid van een gemeenschap? In Rochdale, ten noorden van Manchester, in Groot-Brittannië, hoopte men het centrum aangenamer te maken voor bewoners en bezoekers door onder meer een vloekverbod af te kondigen. Maar dat plan werd zopas door het gemeentebestuur afgefloten, na kritiek van onder meer de politie en bewoners van Rochdale die vonden dat er toch wel belangrijkere problemen waren om zich mee bezig te houden.

Het vloekverbod paste in een algemeen plan om "asociaal  gedrag" te beboeten. Onder meer bedelen, harde muziek draaien, alcohol drinken op straat en vloeken zouden worden aangepakt. Ook al kreeg het plan de steun van de plaatselijke politie, toch had de Greater Manchester Police vragen bij het vloekverbod.

Volgens de GMP was dit verbod moeilijk te handhaven en waren er al andere voorschriften om mensen die het de politie moeilijk maken, waartoe onder andere het vloeken behoort, aan te pakken en te beboeten.

Maar ook een deel van de bewoners kon zich niet vinden in het vloekverbod en ze uitten hun ongenoegen via een aantal mensenrechtenorganisaties. Dit verbod zou immers de rechten en vrijheden van de inwoners aantasten. Bovendien was dit verbod vooral gericht op mensen die sowieso al kwetsbaar zijn in de maatschappij.

Het vloekverbod werd nu dus geschrapt, zodat men in Rochdale mag blijven vloeken. De andere verboden wil het bestuur nog steeds invoeren.

Meest gelezen