Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Juncker zal Oostenrijkse regering beoordelen op basis van daden

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is tegen elk vooroordeel met betrekking tot de nieuwe Oostenrijke regering. Dat heeft hij dinsdagavond gezegd na een ontmoeting met de nieuwe kanselier Sebastian Kurz.

De 31-jarige Kurz legde maandag de eed af als nieuwe kanselier. De jongste regeringsleider van Europa neemt de leiding van een regering die zijn conservatieve ÖVP heeft gevormd met de rechtspopulistische FPÖ. Partijleider Heinz-Christian Strache wordt vicekanselier en de partij levert ook de ministers van Buitenlandse en Binnenlandse Zaken en Defensie. In de tweede helft van volgend jaar zitten de Oostenrijkse regeringsleden de Europese ministerraden voor.

Kurz, die ondertussen al meermaals zijn engagement voor de Europese Unie heeft uitgesproken, zakte dinsdag af naar Brussel voor gesprekken met Juncker en Europees president Donald Tusk. Die laatste had maandag al aangegeven dat hij erop vertrouwt dat de nieuwe Oostenrijkse regering "een constructieve en pro-Europese rol" zal blijven spelen in de EU. Een reactie van Juncker bleef tot dinsdagavond uit. "Het is helemaal niet mijn bedoeling om de minste commentaar te geven met betrekking tot de nieuwe regering in Oostenrijk. Ik ben tegen elk vooroordeel", zei de Commissievoorzitter na afloop van zijn ontmoeting met Kurz. "De regering heeft erg duidelijk stelling genomen voor Europa en dat is wat voor mij telt. We zullen de Oostenrijkse regering beoordelen zoals we elke regering beoordelen: op basis van haar daden."

Meest gelezen