VS-ambassadeur Haley bij de VN met een brokstuk van een raket uit Saudi-Arabië

Komen de raketten die Jemen afschiet op Saudi-Arabië nu uit Iran of niet?

De Verenigde Staten beschuldigen Iran ervan dat het land raketten levert die door de sjiitische Houthi's in Jemen gebruikt worden om Saudi-Arabië mee te beschieten. Iran ontkent en er is nogal wat twijfel over.

Sinds het begin van het huidige conflict zouden de Houthi's die een groot deel van het noorden van Jemen in handen hebben, al 37 raketten hebben afgevuurd op Saudi-Arabië. De meesten daarvan vielen in de woestijn of werden door Patriot-raketten neergehaald. Recent bereikten twee raketten wel de internationale luchthaven en het paleis van koning Salman in de Saudische hoofdstad Riyadh. 

Volgens Saudi-Arabië en Nikki Haley, de VS-ambassadeur bij de Verenigde Naties, levert Iran die raketten aan de sjiitische Houthi's in Jemen. Haley wil internationale samenwerking tegen Iran om "een alsmaar uitbreidend regionaal conflict te voorkomen". De Saudische kroonprins Mohammed ibn Salman beschuldigt Iran "van directe militaire agressie".

Iran ontkent dat: "De wapens die de Jemenieten nu gebruiken om zich te verdedigen tegen agressie, komen uit de arsenalen van vroegere regeringen of uit nieuwe wapens die de Jemenieten nu zelf ontwikkelen."

Eigen productie met Iraanse technologie?

Voor het uitbreken van de huidige oorlog in 2014 beschikte het Jemenitische leger over ballistische raketten van Sovjetmakelij. Het ging dan om afgeleiden van de beruchte Scud's uit de Golfoorlog. Ook is geweten dat Noord-Korea modernere versies daarvan, de Hwasong-5 en -6 heeft geleverd aan Jemen.

Een groot deel daarvan is nu in handen van de Houthi's gevallen en die schieten daarmee naar Saudi-Arabië, vooralsnog zonder veel succes. Toch vuren de Houthi's blijkbaar ook steeds meer geavanceerde raketten af. De VS en de Saudi's voeren dat aan als bewijs dat Iran die raketten levert, te meer omdat het arme Jemen tot voor kort niet in staat was om zelf raketten te ontwikkelen. De Arabische maritieme blokkade van Jemen maakt het echter zeer moeilijk om volledige raketten naar de Houthi's te smokkelen.

Het defensiemagazine Jane's sluit echter niet uit dat kleinere onderdelen, technologie of Iraanse experten via buurland Oman of kleinere boten zoals traditionele "dhows" doorheen de blokkade geraken. Dat zou de Houthi's in staat stellen om verbeteringen aan te brengen aan oudere raketten. De Burkan-2 of H2 die op het paleis van koning Salman werd afgeschoten, zou een kleinere kop hebben en dus een kleinere lading kunnen vervoeren, maar zou dan wel een grotere reikwijdte hebben. De meest recente raketten vlogen 700 tot 800 kilometer diep in Saudi-Arabië, maar hun accuraatheid laat te wensen over. Door meer raketten tegelijk af te vuren, hopen de Houthi's bovendien om beter doorheen het Saudische raketschild te geraken.

Moesten de Houthi's er toch in slagen om een "gevoelig" doelwit in Saudi-Arabië te raken, zoals een luchthaven, een paleis of olie-installaties, dan is een verder escaleren van het conflict tussen de Saudi's en Iran niet uit te sluiten.

Meest gelezen