Videospeler inladen...

Dierenparken, sportclubs, skihallen en kunst: portret van Marc Coucke, sportliefhebber en zakenman pur sang

Marc Coucke doet er nog een stevige investering bij. Hij koopt voetbalclub RSC Anderlecht. Coucke was al actief in de sportwereld, maar ook in onder meer de farmaceutische, culturele en ontspanningssector. Een overzicht van zijn imperium.

Het is weer tijd voor Couckenbak. Marc Coucke koopt voetbalclub  RSC Anderlecht. Een verrassing van formaat? Ja en nee. Coucke is een sportliefhebber én een zakenman pur sang. Bij de flamboyante Gentenaar gaan die twee hand in hand.  

Voetbal, basket en wielrennen

Coucke investeert graag in sportploegen en werd bekend door zijn sponsoring van allerlei ploegen in het wielrennen, voetbal en basketbal. De merknamen van zijn producten, Davitamon, Predictor, Silence en Omega Pharma prijkten manifest op de truitjes van de Belgische wielerploeg Lotto. Sinds 2014 sponsort hij de wielerploeg Etixx-Quick Step.

Ook in de voetbalwereld is Coucke een veel geziene gast. Eerst was hij hoofdsponsor van KV Oostende, om daarna hoofdaandeelhouder en ten slotte de enige aandeelhouder van de kustploeg te worden. Tevens is hij er voorzitter van de raad van bestuur én voorzitter. Maar Oostende is niet de enige voetbalclub waar Coucke banden met heeft. Hij sponsort ook de Franse eersteklassers Rijsel en Nantes.

In 2015 werd hij ook sponsor van de basketbalclub Castors Braine.

Cultuur en ontspanning

Marc Coucke richt zijn pijlen en geld niet alleen op sportploegen. Hij investeert ook in verschillende andere sectoren, bijvoorbeeld cultuur en ontspanning.

Met Kamagurka richtte hij het bedrijf Kamacoucka op, een vennootschap die kunstwerken promoot en verhuurt.

Coucke heeft ook wilde plannen met het stadje Durbuy. Vorig jaar nam hij er het bedrijf Durbuy Aventure over. De start van een hele reeks investeringen in onder meer hotels, restaurants en avonturenpark La Petite Merveille, dat hij samen met zijn kompaan Bart Maertens leidt.

Ook in het dierenpark Pairi Daiza investeerde Coucke zijn centen, net zoals in SnowWorld, de Nederlandse uitbater van skihallen. In dat beursgenoteerd bedrijf uit Zoetermeer heeft Coucke via zijn familiale vennootschap Alychlo 64 procent in handen.

Farma en zo veel meer

Coucke is één van de rijkste Belgen en kan dus wel wat investeren. Zeker nadat het Amerikaanse geneesmiddelenbedrijf Perrigo een paar jaar geleden 3,6 miljard euro op tafel heeft gelegd voor zijn Omega Pharma. Voor zijn aandelen streek Coucke 1,2 miljard op, de helft in Perrigo-aandelen en de helft contant. Coucke beloofde om een deel van dat geld opnieuw te investeren.

Zo investeerde hij 75 miljoen euro in Groep Versluys Oostende, het bouwbedrijf van zijn goede vriend Bart Versluys. Hij heeft nu de helft van de aandelen in handen.

Maar Coucke blijft ook de farmaceutische wereld trouw. Hij investeerde voor 40 miljoen euro in het Luikse farmabedrijf Mithra, om er de grootste aandeelhouder te worden. Ook in het Brusselse farmabedrijf Pharco investeerde hij, net zoals in het diergeneesmiddelenbedrijf Ecuphar dat hij samen met een vennoot overnam.

Coucke investeerde ook in het durfkapitaalfonds Volta Ventures. Dat financiert jonge ondernemers, start-ups, in de technologiewereld. Met zijn investeringsfonds Alychlo investeerde hij ook in Embracelet, een slim horloge voor senioren, in het Luikse biotechbedrijf MDxHealth, in Lotus Bakeries en het beursgenoteerde koffieautomatenbedrijf Fountain.

Meest gelezen