Videospeler inladen...

Hervorming vennootschapsbelasting toch nog dit jaar door het Parlement

Het Parlement zal dit jaar nog over de hervorming van de vennootschapsbelasting stemmen. Daarover zijn de  meerderheidspartijen het na een hele middag onderhandelen eens geworden.  Over de effectentaks en het onbelast bijverdienen - twee andere sleutelelementen uit het Zomerakkoord - zal pas na Nieuwjaar gestemd worden.

Het is nu zeker: het volledige Zomerakkoord van de federale regering geraakt dit jaar niet meer goedgekeurd. Alleen de verlaging van de vennootschapsbelasting zal op 1 januari van kracht kunnen worden. Over de andere onderdelen van het akkoord zal de Kamer pas begin januari stemmen.

Dat de volledige goedkeuring van het Zomerakkoord dit jaar niet meer zou lukken, was al een tijdje duidelijk. De oppositie had een tweede lezing gevraagd van zowel de vennootschapsbelasting  als van de mogelijkheid om 500 euro per maand onbelast bij te klussen, "trofeeën" van N-VA en Open VLD in het Zomerakkoord. Bovendien dreigt verder uitstel voor het onbelast bijverdienen want de Franstalige Brusselaars denken eraan om een belangenconflict in te roepen. Volgens hen worden hun belangen geschaad door de maatregel.

Ook de meerderheid zelf had vreemd genoeg vertraging gecreëerd: regeringspartij MR vroeg vorige nacht een tweede Kamerdebat over de effectentaks, de belasting van 0,15 procent op bankrekeningen met meer dan een half miljoen euro aan beleggingen. Die effectentaks is een een "trofee" van de CD&V en die al goedkeuren terwijl de twee andere dossiers tegen uitstel aankeken, lag moeilijk bij de liberalen en de N-VA.

Na een hele middag overleggen raakte de meerderheid het onderling dan toch eens: over de vennootschapsbelasting wordt dit jaar nog gestemd, waarschijnlijk al nu vrijdag.  De oppositiepartijen gingen hier zelfs ook mee akkoord. De hervorming van de vennootschapsbelasting zou uit de "relancewet" gehaald worden en via een wetsvoorstel nog deze week door de Kamer gestemd kunnen worden. "Op die manier kunnen we vermijden dat de hervorming van de vennootschapsbelasting met retroactiviteit moet worden ingevoerd", zegt N-VA-fractieleider Peter De Roover. Die retroactiviteit zou namelijk rechtsonzekerheid creëren. De twee andere dossiers volgen zo snel mogelijk na Nieuwjaar.

Een kerstakkoord over de venootschapsbelasting, maar wat brengt Nieuwjaar?

Videospeler inladen...

De meerderheid heeft een kerstakkoord over de venootschapsbelasting. Maar het is af te wachten wat Nieuwjaar brengt: volgen de effectentaks en het akkoord over onbelast bijverdienen? CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten ziet de drie akkoorden niet als individuele partij-overwinningen: "Geen trofee per partij, maar drie trofeeën voor de hele regering".   

Meest gelezen