Nieuwe databank voor paarden doet dierenrechtenorganisatie steigeren

Eigenaars van paarden, die door omstandigheden hun dier niet meer kunnen verzorgen en een overnemer zoeken, kunnen vanaf nu terecht op een nieuwe online databank, "Paard zoekt thuis". De databank is een initiatief van PaardenPunt Vlaanderen en krijgt steun van de Vlaamse overheid. Het project is bedoeld om de verwaarlozing van paarden tegen te gaan. Maar niet iedereen is het daar mee eens.

Het initiatief van PaardenPunt Vlaanderen klinkt eervol. Paardeneigenaars helpen omdat ze de zorg voor hun paard niet meer aan kunnen. "Het lukt niet altijd die paarden te verkopen en sommige mensen willen dat ook niet", zegt Jan De Boitselier van PaardenPunt Vlaanderen daarover. 

"Die eigenaars zouden ook kunnen aanbellen bij een paardenasiel, maar die hebben niet altijd de mogelijkheid om deze paarden op te vangen. Dat komt omdat ze vooral curatief werken en paarden opvangen die al verwaarloosd en in beslag genomen zijn. Wij willen met onze databank vooral preventief werken en zorgen voor een overname vòòr er sprake is van verwaarlozing."

"Dit is een crimineel idee"

Maar het initiatief  kan op bijzonder weinig bijval rekenen vanuit de hoek van de dierenrechtenorganisaties. Meer bepaald GAIA staat op de achterste poten. "Want dit is een crimineel idee, dat zo snel mogelijk stopgezet moet worden", reageert Michel Vandenbosch van GAIA.

Volgens Vandenbosch werkt de databank namelijk averechts. "Omdat dit over een platform gaat waarop paarden gratis worden aangeboden, zullen vooral mensen die niets van paarden kennen zich aanbieden", voorspelt hij. "Een paard verzorgen kost veel geld, het zomaar gratis aanbieden trekt de verkeerde mensen aan, die het dier ook zullen verwaarlozen."

Zich vergalopperen doet Vandenbosch naar eigen zeggen niet. "Er worden gewoon veel te veel paarden gefokt in Vlaanderen, daar moet men iets aan doen. Dit idee is gewoon een excuus om gewoon verder te blijven fokken op de kap van de paardenasielen. Want uiteindelijk zullen ook de dieren van die databank bij hen terechtkomen."

Meest gelezen