Videospeler inladen...

Tot diep in de nacht vergaderd over het Zomerakkoord: waarschijnlijk geen goedkeuring voor Nieuwjaar

De Kamercommissies Financiën en Sociale Zekerheid hebben allebei tot diep in de nacht geduurd. De oppositie en zelfs meerderheidspartij MR vragen tweede lezingen over heel wat onderdelen van het Zomerakkoord. Dat wil zeggen dat een definitieve goedkeuring moet worden uitgesteld. 

Er wordt lang vergaderd in de Kamer over het Zomerakkoord. Heel lang. De commissie Sociale Zaken is gisteren begonnen om 11u 's ochtends en heeft geduurd tot vier uur afgelopen nacht. Ook de commissie Financiën heeft ruim 15 uur geduurd.

De federale regering wil alle onderdelen van het Zomerakkoord definitief laten goedkeuren voor het jaareinde, maar die timing wordt bijzonder krap. In de commissies Sociale Zaken en Financiën werden voor verschillende onderdelen een tweede lezing gevraagd. Daarmee krijgen de parlementsleden meer tijd om alle documenten grondig door te nemen, maar hiermee wordt de definitieve beslissing minstens vijf dagen vertraagd.

PS wil een tweede lezing over de verlaging van de vennootschapsbelasting. Volgens Kamerlid Peter Dedecker (N-VA) speelt de oppositie een procedurespel om het Zomerakkoord te vertragen.

Opvallend genoeg is het niet enkel de oppositie die de goedkeuring vertraagt. In de commissie Financiën is het MR, de partij van premier Charles Michel, die een tweede lezing vraagt over de effectentaks. De reactie van de oppositie laat zich raden.

In de commissie Sociale Zaken laat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) het alvast niet aan haar hart komen. Ze twittert een foto om te tonen dat ze vrolijk doorwerkt.

Meest gelezen