Oude steenbakkerstunnel in Niel wordt wandelpad

De Rupelstreek was vroeger een regio met veel steenbakkerijen en de provincie heeft nu plannen met een aantal tunnels daar. Zo wordt de oude steenbakkerstunnel in Niel opgeknapt en opengesteld voor wandelaars.

Vroeger verbonden de tunnels de kleiputten waar de klei werd uitgegraven met de plaatsen waar de bakstenen werden gemaakt. Het zijn er maar liefst 44 en die zijn nu in kaart gebracht: "Sommige tunnels zijn ingestort, maar andere zijn nog bruikbaar. Vandaag kunnen ze die tunnels op heel wat plaatsen terug openmaken. Ze kunnen dan gebruikt worden voor natuurverbindingen voor dieren, maar ook voor wandelaars of fietsers die de Rupelstreek willen bezoeken. Het is een speciale manier om mooie stukjes natuur met elkaar te verbinden", aldus Rik Röttger van het provinciebestuur.

Eerst zal de steenbakkerstunnel aan het natuurgebied Walenhoek in Niel worden aangepakt. Later komen er nog een tiental tunnels in aanmerking om terug open te stellen.

Foto: Provincie Antwerpen

Meest gelezen