Overlegcomité richt werkgroep op voor onbelast bijklussen

Vanmorgen besliste het Overlegcomité dat een werkgroep het onbelast bijklussen verder moet onderzoeken. Voor minister-president van de Franse gemeenschapsregering Demotte (PS) gaat dit niet ver genoeg. Hij wil het onbelast bijklussen schrappen en dreigt opnieuw met een belangenconflict.  

Vanmorgen kwam het Overlegcomité samen. Dat is een vergadering waarin de verschillende regeringen (federaal en deelstaten) vertegenwoordigd zijn. Het comité besloot om een werkgroep op te richten die de het onbelast bijklussen verder moet onderzoeken. De werkgroep start morgen.

Werkgroep of niet, minister-president van de Franse gemeenschapsregering Rudy Demotte (PS) wil dat het onbelast bijklussen wordt geschrapt. Hij vindt dat onbelast bijklussen aan Franse gemeenschapsbevoegdheden raakt. Demotte dreigt er dan ook mee om een belangenconflict in te roepen. Dat zal hij doen via de Franse gemeenschapscommissie (COCOF), zeg maar het parlement van de Franstalige Brusselaars. 

Het tast het arbeidsstatuut aan. We willen het belangenconflict zeer snel inroepen

Rudy Demotte (PS), minister-president van de Franse gemeenschapsregering

Het onbelast bijverdienen is het paradepaardje van Open VLD in het Zomerakkoord. Open VLD wil dat werknemers, zelfstandigen en gepensioneerden 500 euro per maand (6.000 euro per jaar) onbelast kunnen bijverdienen. De invoering van de maatregel gebeurt sowieso niet voor 20 februari. 

Ook hier wordt dus een finale beslissing over een deel van het Zomerakkoord uitgesteld. Afgelopen nacht hielden de commissie Financiën en de commissie Sociale Zaken een marathonzitting. Daarin vroeg de oppositie al een tweede lezing van de verlaging van de vennootschapsbelasting en het onbelast bijklussen. En zelfs meerderheidspartij MR vroeg een herlezing van de effectentaks. "Ik ben verbaasd. Dit is niet normaal. We moeten professioneel blijven", reageert vicepremier Kris Peeters (CD&V). De effectentaks is het stokpaardje van de christendemocraten in het Zomerakkoord. 

Door die herlezing wordt de finale beslissing minstens vijf dagen uitgesteld. Daarna moeten de ontwerpen nog naar de plenaire vergadering van het federaal parlement. Een definitieve beslissing over het Zomerakkoord lijkt onwaarschijnlijk voor Nieuwjaar. Toch houdt Alexander De Croo (Open VLD) het hoofd koel: "30 en 31 december zijn geen feestdagen. Veel mensen werken dan. Ik zie niet waarom het parlement en de regering dat niet zouden kunnen."

Meest gelezen