Palestijnse activiste (16) opgepakt nadat ze Israëlische soldaten heeft geslagen

Het Israëlisch leger heeft de Palestijnse Ahed Tamimi opgepakt tijdens een nachtelijke inval in haar huis op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat gebeurde nadat een video viraal is gegaan waarin de 16-jarige bekende Palestijnse activiste twee Israëlische soldaten uitdaagt en slaat tijdens protesten op de bezette Westelijke Jordaanoever. 

Ahed Tamimi, een bekend Palestijnse activiste van 16, werd opgepakt door het Israëlische leger. Aanleiding is een video die viraal is gegaan waarin te zien is dat de 16-jarige tijdens protesten op de bezette Westelijke Jordaanoever soldaten van het Israëlische leger uitdaagt. 

Vader: "Israëlisch leger vuurde traangas af"

De vader van de opgepakte Ahed Tamimi verantwoordde haar daden: “De Israëlische soldaten hadden eerder die dag de ramen van ons huis stukgeslagen en traangas afgevuurd.” Ook haar 14-jarige neef zou eerder die dag geraakt zijn door een rubberen kogel afgevuurd door de soldaten. De kogel zou de jongen in zijn gezicht geraakt hebben, waardoor hij 3 dagen in kunstmatig coma moest blijven. 

Israëlisch leger: "Palestijnen gooiden stenen"

Het Israëlisch leger geeft een andere versie van de feiten."Verschillende Palestijnen gingen een nabijgelegen huis binnen en bleven stenen gooien naar de soldaten vanuit dat huis, met toestemming van de bewoners", aldus het leger.

“De soldaten verwijderden de relschoppers uit het huis en bewaakten de ingang om te voorkomen dat anderen het huis opnieuw zouden binnengaan. Later kwamen verschillende Palestijnse vrouwen naar buiten om de soldaten te provoceren."

Volgens het Israëlische leger waren er meer dan 200 Palestijnen aanwezig die met stenen gooiden. Het leger heeft ook onderzocht wie de getroffen soldaten waren uit de video. “De soldaten hebben zich professioneel gedragen door niet te reageren.”

"De soldaten moeten de ingang van het huis verlaten"

In de video hoor je de 16-jarige Ahed Tamimi tegen de soldaten zeggen dat ze de ingang van het huis moeten verlaten. Als de soldaten niet reageren, slaat ze en trapt ze hen. Later in de video zie je een tweede meisje en een vrouw die de soldaten duwen en schoppen.

Vader doet beklag op Facebook

Nadat ze de 16-jarige activiste hadden opgepakt schreef haar vader op Facebook: "Israëlische troepen zijn mijn huis binnengevallen en hebben mijn dochter opgepakt. Ze hebben onze telefoons, camera's en laptops afgepakt en sloegen mijn vrouw en kinderen."

Aan een Israëlische krant vertelde hij dat het incident had plaatsgevonden nadat de soldaten "op het terrein van hun huis waren gekomen, traangasgranaten hadden gegooid en de ramen van hun huis hadden stukgeslagen." Verder zei hij nog: “Hun gedrag in de video kan menselijk lijken, maar ik denk niet dat hun gedrag over het algemeen die dag menselijk was. Ik ben trots op mijn dochter en op wat ze heeft gedaan."

Het gaat om het zoveelste incident in het dorp Nabi Saleh, waar wekelijks betogingen worden georganiseerd tegen de bezetting.

16-jarige Palestijnse activiste Ahed Tamimi

Twee jaar geleden was Ahed Tamimi al te zien in een video die viraal ging toen ze in de hand van een Israëlische soldaat beet die een Palestijnse jongen vasthield. Volgens het leger  had de jongen met stenen gegooid.

Palestijnse activisten prijzen haar acties. In Israël daarentegen beschuldigen velen haar familie ervan de jonge Tamimi als propaganda-instrument te gebruiken.

AFP or licensors

Meest gelezen