Polen betreurt "politieke en niet-juridische" beslissing van Europa

Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een reactie weten te "betreuren" dat Europa een "politieke en niet-juridische" beslissing neemt. Europa start vandaag een tuchtprocedure tegen Polen omdat het land de rechtstaat niet zou respecteren. In Polen zijn ze niet onder de indruk. De Poolse president Duda heeft gemeld dat hij twee omstreden wetten voor de gerechtelijke hervorming toch heeft ondertekend. 

Voor het eerst in de geschiedenis van de Europese Unie wordt "artikel 7" van het Verdrag van Lissabon in gang gezet: Europa wil Polen officieel met de vinger wijzen omdat het land de rechterlijke macht hervormt op een manier die niet democratisch zou zijn. Als "artikel 7" volledig in werking treedt, verliest Polen zijn stemrecht in Europese ministerraden.

Deze beslissing "weegt op de relaties tussen Warschau en Brussel en dreigt het wederzijdse vertrouwen te beschadigen", zegt de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski.

"De woordvoerder van de Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid zegt dat dit een straf is omdat Polen moslimvluchtelingen weigert op te nemen", verklaart VRT-journalist Marc Peirs vanuit Polen. 

De Poolse president Duda heeft gemeld dat hij twee omstreden wetten voor de gerechtelijke hervorming heeft ondertekend. 

Polen voelde de bui al hangen

De reactie vanuit Polen komt snel, dat komt omdat deze demarche van de Europese Commissie niet uit de lucht komt vallen. Zowel voor als achter de schermen heeft Europa zich al bezorgd getoond over de rechtstaat in Polen. De Poolse regering had dus ook al tijd om zich voor te bereiden op het moment dat "artikel 7" werd ingeroepen.

De Poolse regering zelf verklaart dat ze democratisch verkozen is en dus een mandaat heeft van de kiezer om het rechtssysteem te hervormen. "Volgens de regering zijn er nog heel wat rechters benoemd door de communisten eind jaren 80", aldus Peirs.

Wetshervorming niet toevallig nu door parlement gejaagd

Het is volgens Peirs een bewuste keuze om de hervorming nu door te voeren, vlak voor Kerstmis. Polen is een heel christelijk land en "Polen zijn nu met andere dingen bezig".

Meest gelezen