Groen roept Theo Francken ter verantwoording over uitwijzingen naar Soedan

Wouter De Vriendt (Groen) heeft scherp gereageerd op de getuigenissen van uitgewezen Soedanezen die gefolterd zouden zijn. Hij wil dat de uitwijzingen naar Soedan onmiddellijk stoppen en dat staatssecretaris Theo Francken zich verantwoordt in het parlement.

Enkele Soedanezen die uit België uitgewezen zijn, hebben getuigd dat ze bij hun aankomst in Soedan gefolterd zijn. Hun uitwijzing gebeurde na een screening door een Soedanese indentificatiemissie, die op uitnodiging van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken in België was. "Groen waarschuwde Francken toen al dat hij niet mocht samenwerken met agenten van de Soedanese dictatuur", zegt Wouter De Vriendt (Groen).

Volgens De Vriendt (Groen) kreeg de Soedanese identificatiemissie vrij spel in ons land en konden ze de rechten van de ondervraagden schenden. Tijdens de verhoren zou er geen controle door de Belgische autoriteiten geweest zijn en er was ook geen tolk aanwezig. 

Verantwoordelijkheid van Francken

De Vriendt vindt dat staatssecretaris Francken verantwoordelijk is voor wat er gebeurd is met de uitgewezen Soedanezen. "Hij is bijzonder gretig om mensen terug te sturen, ook als dat rechtstreeks naar de Soedanese martelkamers is. Als ik Theo Francken was, zou ik in de grond kruipen van schaamte."

Als ik Theo Francken was, zou ik in de grond kruipen van schaamte

Wouter De Vriendt, Kamerlid Groen

Groen wil dat de uitwijzingen naar Soedan onmiddellijk stoppen en dat Francken zich verantwoordt in het parlement. In het vervolg moeten de identificatiemissies beter gecontroleerd worden, zegt De Vriendt. Groen vraagt ook een duidelijk standpunt van premier Charles Michel en coalitiepartners CD&V en Open VLD, die de Soedanese missie mee hebben goedgekeurd.

Meest gelezen