Videospeler inladen...

Tot 6 jaar cel voor smokkel van Iraniërs via Sunparks

In een grote zaak van mensensmokkel in Antwerpen moeten elf mensen tot zes jaar naar de cel. De bende krijgt ook een forse geldboete. De elf mannen smokkelden tientallen Iraniërs zonder papieren naar Groot-Brittannië. Opvallend: de mensen zonder papieren werden verstopt in de vakantiehuisjes van Sunparks in Mol.

De elf mannen maakten deel uit van een criminele organisatie die zich had toegelegd op de smokkel van Iraniërs naar West-Europa. De slachtoffers moesten minstens 6.000 euro betalen, wat de organisatie dus 720.000 euro had opgeleverd. Ze vlogen via luchthavens in Turkije en Cyprus naar West-Europa. In afwachting van hun doorreis, werden de Iraniërs tijdelijk opgevangen in vakantiehuisjes van Sunparks in het Antwerpse Mol.

De organisatie leverde voor de reis valse paspoorten of echte paspoorten van mensen die sprekend op hen leken. Ze gebruikte daarvoor de app ‘Similar Meter’, waarmee ze de foto’s van de slachtoffers vergeleek met de foto’s op de identiteitsdocumenten uit haar database om de meest gelijkende match te vinden. 

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de elf nu veroordeeld tot celstraffen tot zes jaar voor mensensmokkel. Het kopstuk is voor 33 slachtoffers veroordeeld. Hij moet per slachtoffer een boete van 9.000 euro betalen, wat het totaal op 297.000 euro brengt.

Meest gelezen