Treinen rijden opnieuw minder stipt

De treinen rijden de jongste maanden alsmaar minder stipt. Dat blijkt uit de statistieken van de NMBS en Infrabel voor oktober en november. In oktober reed 83,6 procent van de binnenlandse reizigerstreinen met minder dan zes minuten vertraging, in november was dat slechts 82,2 procent. Dat zijn de laagste cijfers van 2017.

In november dit jaar zijn er 2.053 treinen afgeschaft. Dat is 1,9 procent van het totale aantal. Een pak meer dan het aantal afgeschafte treinen in november vorig jaar: 1.358 treinen of 1,4 procent.

Vorig jaar reed, in de periode januari tot november, gemiddeld 10,8 procent van de binnenlandse reizigerstreinen met een vertraging groter dan 6 minuten. Dit jaar, voor dezelfde periode, is dat aantal gestegen tot 11,5 procent. De meeste vertragingen en afgeschafte treinen zijn te wijten aan "derden". Op 23 november bijvoorbeeld zorgde een grote industriële brand in Vorst in totaal voor 7.910 minuten vertraging.

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) reageerde in een persbericht dat de slechte cijfers onaanvaarbaar zijn. "De impact door derden mag niet worden onderschat, dat is juist. Maar dit verklaart zeker niet alles."

Minister Bellot voegt er nog aan toe dat hij begin november de CEO's van de NMBS en van Infrabel al heeft aangesproken om hen aan hun verplichtingen inzake stiptheid te herinneren. "Ik heb hen gevraagd om zo snel mogelijk een concreet en gedetailleerd plan uit te werken met duidelijke en efficiënte acties die een verbetering van de stiptheid beogen." De minister beklemtoont dat hij geen genoegen neemt met vaststellingen, maar resultaten wil zien.

Uit de statistieken van de NMBS en Infrabel blijkt ook nog dat in 46 procent van de vertragingen de afgelopen 2 maanden de oorzaak ligt bij derden.  Daar horen onder meer spoorlopen, kabeldiefstal en persoonsongevallen bij. Bij 47 procent van de vertragingen ligt de verantwoordelijkheid bij de NMBS en Infrabel zelf. Als we kijken naar de afgeschafte treinen ligt de oorzaak veel minder vaak bij de NMBS en Infrabel. In oktober was 76,6 procent van de afgeschafte treinen te wijten aan derden.