Videospeler inladen...

Uber is geen technologie­bedrijf maar een taxidienst, zegt Europees Hof van Justitie

Een Spaanse rechter vroeg het Hof van Justitie te bepalen welk soort bedrijf Uber precies is. Het antwoord is: een aanbieder van vervoersdiensten. En dus geen technologie­bedrijf. De gevolgen zijn verstrekkend: lidstaten kunnen Uber nu verplichten met een klassieke taxivergunning te werken.

Het Californische bedrijf Uber levert, via een app op de smartphone, de mogelijkheid om particuliere bestuurders met een wagen in contact te brengen met mensen die, tegen betaling, een verplaatsing willen maken. Uber noemt zichzelf dan ook een elektronisch platform of een bemiddelaar, in geen geval een taxidienst.

Maar reguliere taxidiensten zien dat anders en beschouwen Uber als oneerlijke concurrentie. Want Uber houdt zich niet aan de eisen inzake vergunningen noch aan de fiscale of sociale regels die zij wel moeten naleven. In veel steden protesteren de taxidiensten dan ook al jaren tegen Uber.

Duidelijk arrest

Na een klacht van een groep taxichauffeurs uit Barcelona is er nu een duidelijk standpunt van het Europese Hof van Justitie.  Dat zegt in zijn arrest dat de bemiddelingsdienst van Uber moet worden beschouwd als "onlosmakelijk verbonden met een vervoersdienst". Het hoofdelement van wat Uber doet is "een dienst op het gebied van vervoer" en niet "een dienst van de informatiemaatschappij".

Daaruit volgt dat het "de lidstaten vrij staat om de voorwaarden vast te stellen voor het leveren van die diensten". In mensentaal: Uber is een taxidienst en lidstaten kunnen die dienst reglementeren.

Het Hof van Justitie beklemtoont ook dat Uber een beslissende invloed uitoefent op de arbeidsvoorwaarden waaraan de chauffeurs moeten werken. Ook dat is een belangrijk punt, want Uber beweert altijd dat de bestuurders die de app gebruiken dat in alle zelfstandigheid doen.

Het is nu afwachten hoe de Europese lidstaten en Uber zelf zullen reageren op het arrest dat een grote tegenslag is voor het Amerikaanse bedrijf.

Meest gelezen