Van Zomerakkoord naar nieuwjaarsakkoord? Of toch richting lente?

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gelooft niet meer dat het Zomerakkoord nog goedgekeurd kan worden voor Nieuwjaar. Zijn collega Alexander De Croo (Open VLD) spreekt dat tegen. "30 en 31 december zijn geen feestdagen. Dat zijn dagen waarop veel mensen gewoon moeten gaan werken."

Op 26 juli was er een Zomerakkoord. Nadat de Raad van State en het Rekenhof daar heel wat kanttekeningen bij maakten werd snel duidelijk dat er nog aanpassingen moesten volgen. Er werd gesproken over een "Sinterklaasakkoord" maar die deadline werd niet gehaald.

De regering wil nu dat alles goedgekeurd raakt voor Nieuwjaar, maar omdat verschillende parlementsleden meer tijd nodig hebben om alle aangepaste documenten te lezen is het niet duidelijk of Nieuwjaar nog zal lukken. "We gaan stilaan richting een "Quattro Stagione-akkoord" liet Kamerlid Peter De Roover (N-VA) zich al ontvallen.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gelooft in alle geval niet dat Nieuwjaar nog gehaald wordt. "Wij gaan naar een tweede lezing volgend jaar, zo is het beslist", zegt hij. "We zullen kijken wat we nog kunnen doen maar normaal gezien is het dus voor volgend jaar."

Heel veel mensen moeten werken op 30 en 31 december. Ik zie niet waarom de regering en het parlement dit niet zouden kunnen.

Alexander De Croo (Open VLD)

"Ik denk dat het wel nog mogelijk is", zegt Minister Alexander De Croo (Open VLD). "Voor zover ik weet zijn 30 en 31 december geen feestdagen. Dat zijn dagen waarop veel mensen gewoon moeten gaan werken, ik zie niet in waarom het parlement dat niet zou kunnen."

Belangenconflict Franse gemeenschap?

De tweede lezing die heel wat Kamerleden vragen is niet de enige schaduw die nog boven het Zomerakkoord hangt. De Franse Gemeenschapsregering wil een belangenconflict indienen tegen het onbelast bijverdienen, een maatregel over het Zomerakkoord. Als dat gebeurt moet het dossier twee maanden de koelkast in.

"Het gaat ook over onze bevoegdheden", zegt Waals minister-president Rudy Demotte (PS). Het onbelast bijverdienen raakt volgens Demotte aan het arbeidsstatuut en "dat is voor ons onaanvaardbaar", klinkt het. Volgens Demotte zal het belangenconflict "zeer binnenkort" worden ingediend.

Meest gelezen