VN vraagt om vrijlating VUB-professor Djalali

De Verenigde Naties vragen de vrijlating van de ter dood veroordeelde Iraanse wetenschapper en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali. Ze willen een onmiddellijke annulering van het doodvonnis. Volgens de VN is zijn gevangenschap in strijd met de beginselen van het internationaal recht. 

Vier VN-experts vragen de onmiddellijke annulering van de ter dood veroordeelde Iraanse wetenschapper en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali. In een verklaring vragen ze de vrijlating van de Iraanse wetenschapper en melden dat zijn gevangenschap in strijd is met de beginselen van het internationaal recht. 

Volgens de experts zou hij geen eerlijk proces gekregen hebben, was de rechtbank niet onpartijdig, heef hij geen eigen advocaat kunnen kiezen en heeft hij bekentenissen afgelegd op basis van dwang. Ze vinden ook dat Djalali  recht heeft op een schadevergoeding.

"Belangrijk signaal VN"

Zouhaier Chihaoui, de advocaat van Djalali’s vrouw, zegt aan VRT NWS dat hij tevreden is met het VN-rapport. Hij ziet het als een belangrijk signaal van de VN om politieke druk uit te oefenen op Iran. 

De Iraanse wetenschapper Ahmadreza Djalal werd op 21 oktober ter dood veroordeeld omdat hij volgens Iran gespioneerd zou hebben voor een buitenlandse geheime dienst. Hij zit sinds 2016 in een Iraanse cel. 

Meest gelezen