Videospeler inladen...

128 VN-lidstaten verwerpen erkenning van Jeruzalem door VS-president Donald Trump

In een resolutie heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zich tegen de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël gekant. De vergadering wijst zo die beslissing van president Trump af, maar die had met vergelding gedreigd tegen landen die tegen zouden stemmen.

Slechts negen landen van de bijna 200 VN-lidstaten stemden met de Verenigde Staten: Israël, Guatemala, Honduras, het Afrikaanse land Togo, en de eilandstaten Marschalleilanden, Micronesië, Nauru en Palau in de Stille Oceaan.

Canada en Mexico -twee NAFTA-partners van de VS- onthielden zich, net als 33 andere landen. De andere landen stemden massaal voor de resolutie die de beslissing van president Trump veroordeelt. Onder hen zijn de meeste westerse bondgenoten van de VS zoals België, Frankrijk en Groot-Brittannië, ook de bondgenoten in de Arabische wereld en China en Rusland. Er waren ook 21 landen die wegbleven van de stemming en zo problemen vermeden.

Het gaat vooral om een brede symbolische veroordeling van de beslissing van VS-president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. De resoluties van de Algemene Vergadering van de VN zijn niet bindend, anders dan die van de VN-Veiligheidsraad. Geen enkel land heeft in de Algemene Vergadering een vetorecht, in de Veiligheidsraad wel.

Opvallend was ook dat president Trump eerder ermee gedreigd heeft om de financiële en economische hulp van de Verenigde Staten aan die landen die hem tegenwerken in de VN, af te snijden. Het is erg uitzonderlijk dat een groot land dergelijk dreigement uit tegenover arme en kleine landen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen