Videospeler inladen...

4 op de 10 bestuurders tellen aantal glazen alcohol als ze met de wagen gaan rijden

Wanneer ze nog met de wagen gaan rijden, tellen meer dan 4 op de 10 Vlamingen het aantal glazen alcohol dat ze mogen drinken om onder de wettelijke limiet te blijven. Dat blijkt uit een enquête van Vias institute. Gezien het niet altijd makkelijk is om het alcoholgehalte in je bloed precies in te schatten, riskeren sommige bestuurders bij een controle toch positief te blazen. 

Volgens een nieuwe enquête van Vias institute, beperkt 6% van de Vlamingen zijn alcoholgebruik wanneer ze de wagen nemen, maar zonder rekening te houden met de wettelijke limiet. Meer dan 4 op de 10 Vlamingen (42%) tellen het aantal glazen dat ze mogen drinken om onder de wettelijke limiet te blijven. 47% van de Vlamingen denkt dat je 2 glazen alcohol kan drinken vooraleer het stuur te nemen.

Dat kan voor sommige mensen wel kloppen, maar het is gevaarlijk om in te schatten hoeveel glazen alcohol je mag drinken voor je de wettelijke limiet bereikt. Dat hangt van verschillende factoren af zoals je gewicht, het tempo waarop je drinkt, welke soort drank, of je voordien al dan niet iets hebt gegeten, ...

Misrekenen

Politierechter Kathleen Stinckens is niet verbaasd dat zoveel mensen de glazen alcohol tellen voordat ze achter het stuur kruipen. "Diegene die ik zie hebben zich misrekend. Ik hoor vaak: 'Ik dacht dat er voldoende tijd tussen zat, ik had nochtans iets gegeten, ik dacht dat ik voldoende water gedronken had'." Maar ze merkt ook op dat veel mensen die betrapt worden met teveel alcohol in hun bloed niet tellen en gewoon op goed geluk de auto nemen. "Dat is nog hallucinanter."

10 tips om de feestdagen veilig door te komen

* Test enkele "BOBtails", die bestaan uit een combinatie van fruitsappen, spuitwater of frisdranken. Voorzie schuimwijn zonder alcohol. 
* Zorg voor voldoende water op tafel.
* Vraag je gasten of ze blijven slapen.
* Vermijd om enkel de glazen met alcohol bij te schenken.
* Laat nooit iemand vertrekken die te veel gedronken heeft, en die nog met de wagen wil rijden.
* Als je zelf buitenshuis viert, voorzie op voorhand hoe je terugkeert: BOB zijn, openbaar vervoer gebruiken, taxi reserveren, ...
* Moedig je vrienden aan om hun terugrit ook al te organiseren.
* Als je BOB bent, laat je dan niet verleiden door een eerste glas.
* Als BOB kan jij beslissen wanneer je naar huis gaat.
* Als je door je BOB naar huis bent gebracht, kan je hem altijd je dankbaarheid tonen met een klein geschenkje.

Meest gelezen