Ahed Tamimi, een Palestijns meisje van 16: in juli nog voor onze camera, nu in de gevangenis

In juli interviewde Phara de Aguirre het Palestijnse meisje Ahed Tamimi dat deze week door het Israëlische leger is opgepakt. Dat gebeurde tijdens een nachtelijke raid na een video die viraal is gegaan. In die video daagt het meisje twee Israëlische soldaten uit en slaat ze hen: een protestactie op de bezette Westelijke Jordaanoever. Phara vertelt het verhaal van een 16-jarige activiste.

Juli 2017, we zijn in Nabi Salih, een Palestijns dorp op de Westbank op zo’n half uur rijden van Ramallah. We hebben afgesproken met Janna en Ahed Tamimi, twee jonge Palestijnse meisjes die we willen interviewen voor een nieuwe reeks op Canvas, Amazones, over vrouwen die kiezen voor het verzet.

We hoeven niet lang te zoeken naar het huis van de familie Tamimi. Iedereen in het dorp kent hen. Vader Bassem heeft al negen keer in een Israëlische gevangenis gezeten, zijn zoon Waed al twee keer. Toen hij de eerste keer werd opgepakt, was Waed 14 jaar. Nu is hij 20.

Overdag brengt hij thuis door, maar ’s nachts gaat hij elders slapen, want al
drie keer zijn soldaten van het Israëlische leger ’s nachts het huis
binnengevallen om hem opnieuw te arresteren. Vader Bassem toont me op zijn smartphone de beelden van één van die invallen. Zacht kan je de aanpak van het leger niet noemen.

Zijn dochter Ahed is 16. Samen met haar nichtje Janna, 11 jaar, toont ze me de Israëlische nederzetting op de heuvel tegenover het dorp en de bron aan de voet van de heuvel die de inwoners van Nabi Salih niet meer mogen gebruiken sinds de nederzetting gebouwd is. Tussen de nederzetting en het dorp zie je een Israëlische legerpost.

Elke vrijdag verzamelen de mensen van Nabi Salih op het dorpsplein om te betogen tegen de bezetting. Elke vrijdag lopen ze de heuvel af en botsen ze op een muur van soldaten. Ahed en Janna, kinderen van hun tijd, filmen met hun smartphone hoe de militairen reageren op de betoging.

Die beelden zetten ze op hun facebookpagina. Het is hun eigentijdse wapen in een conflict dat al 70 jaar aansleept. Janna wil journalist worden, Ahed wil rechten studeren.

Ze kijken zelfzeker in de camera, als ik hen vraag waarom ze dit doen. Overtuigd, vastberaden, strijdvaardig, maar als het interview te lang duurt, voel ik hoe jong ze nog zijn. Is dat hier nu nog niet gedaan, kunnen we iets anders gaan doen ? Maar ze beseffen dat ze het uithangbord zijn van hun dorp én hun familie en dus doen ze wat van hen verwacht wordt.

Vorige dinsdag is Ahed gearresteerd, midden in de nacht. De dag voordien was één van haar neven geraakt door een rubberkogel. Als er twee soldaten op de oprit van haar huis postvatten, gaat ze er naartoe. Je ziet haar op de beelden roepen, slaan en duwen. Die soldaten moeten weg van de oprit van hun huis, diezelfde oprit waar ik in juli met haar gestaan heb.

Om drie uur ’s nachts zijn de soldaten Ahed komen halen. Ze moet voor een militaire rechtbank verschijnen. Een meisje van 16. Tot kerst blijft ze in de cel, maar misschien ook langer. Dat weten we volgende week. 

Videospeler inladen...

"Amazones" wordt eind februari uitgezonden op Canvas. De reeks gaat over vrouwen die kiezen voor het (gewapend) verzet. Er zijn drie afleveringen : Colombia, Israël-Palestina en Iraaks Koerdistan. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen