Alcohol achter het stuur: een paar cijfers

Vorig jaar tekende de politie 4259 letselongevallen op als gevolg van rijden onder invloed. Dat is 10,6 procent van het totaal aantal ongevallen. In totaal waren dat er iets meer dan 40000. Dat blijkt uit cijfers van VIAS Institute.

In totaal waren er in 2016 5670 slachtoffers betrokken bij ongevallen met een bestuurder onder invloed. 322 daarvan raakten zwaar gewond. Er vielen 35 doden bij dit soort ongevallen, maar dat cijfer ligt in werkelijkheid veel hoger. “Dat komt omdat enkel de cijfers bekend zijn van ademtesten en niet van bloedafnames,” zegt Stef Willems van VIAS Institute.

Vorig jaar vielen er 35 doden bij ongevallen met een bestuurder onder invloed. Maar dat zijn er veel meer omdat we enkel cijfers hebben van die ongevallen waarbij de bestuurder een ademtest heeft afgelegd

Stef Willems VIAS Institute

De eerste zes maanden van dit jaar heeft de politie 24163 bestuurders onder invloed betrapt. Het is niet bekend over hoeveel procent het gaat van het totaal aantal controles.

Meest gelezen