Antwerpse Euronav wordt grootste beursgenoteerde olietankerrederij na overname van Amerikaanse concurrent

De Antwerpse olietankerrederij Euronav neemt zijn Amerikaanse concurrent Gener8 Maritime over. Met de deal is ruim 400 miljoen euro gemoeid. Euronav wordt nu de grootste beursgenoteerde olietankerrederij ter wereld.

nafhankelijke olietankerrederij ter wereld.

Officieel spreken Euronav en Gener8 over een fusie door inbreng van alle aandelen van Gener8 in Euronav, waardoor de New Yorkse reder een volle dochter wordt van Euronav.  De Antwerpse rederij zal na de transactie 72 procent van het totale kapitaal in handen houden, de aandeelhouders van Gener8 28 procent.

"Dit is een grote sprong die Euronav maakt", zegt VRT-journalist Steven Rombaut. "Het bedrijf heeft zelf al 25 supertankers om olie te vervoeren en door de overname komen er daar nog eens 21 bij. Het is bovendien nog maar 4 jaar geleden dat Euronav een andere grote overname deed, toen kochten ze 15 grote schepen van het Deense Maersk over."

Met de overname breidt Euronav zijn vloot dus aanzienlijk uit. De nieuwe schepen zijn nog vrij nieuw en dus efficiënter en zuiniger. "Schepen overkopen van concurrenten is de strategie van Euronav om de overcapaciteit in de sector de baas te kunnen. Want hoe groter de vloot, hoe beter ze kunnen inspelen op de vragen van de klanten, zeggen ze zelf."

Tegelijk heeft een derde reder zich verbonden om bij afronding van de transactie zes moderne supertankers over te kopen voor 365 miljoen euro. Die verkoop moet de schuldenlast binnen de perken houden.

Euronav was dit jaar een van de genomineerden voor onderneming van het jaar.  Het bedrijf wordt gecontroleerd door de Belgische familie Saverys en de Griekse familie Livanos. De familie Saverys is een van de belangrijkste redersfamilies van het land. Ze zijn betrokken bij verschillende grote bedrijven en hebben een gezamenlijk vermogen van meer dan een miljard euro.

De beleggers reageren enthousiast op het nieuws. Het aandeel Euronav noteerde kort na opening ruim 4 procent hoger op de beurs van Brussel, boven 7 euro.

Meest gelezen