(c) Olivier Vin

Apple geeft toe: oudere iPhones worden trager

Het gonsde al een tijdje van de geruchten, maar nu geeft Apple toe: oudere iPhones worden trager. Deze toegeving kwam er onder druk van Geekbench en heel wat iPhone-gebruikers. Wil Apple ons nieuwe toestellen doen kopen?

Iedereen herkent het: een smartphone die na een tijdje trager wordt en minder snel reageert. Vooral als u het nieuwste besturingssysteem installeert. Zo was het het geval van heel wat gebruikers van de iPhone 6, 6s, SE en 7. Zij klaagden dat hun toestellen na update naar iOS 11 trager begonnen te lopen en dat ze op een gegeven moment spontaan uitvielen.

Geekbench onderzocht

Dit bracht de mensen van Geekbench op ideeën. Zij testten uitvoerig verschillende oudere iPhones en kwamen tot de conclusie dat iets in de software ervoor zorgde dat het toestel trager liep na de update. En Geekbench zijn mensen die je niet meteen tegenspreekt. Want Geekbench - een app die u zelf kan downloaden - wordt beschouwd als de standaard om prestaties van smartphones en tablets te meten.

Pieken uitvlakken

In een reactie aan de technologiewebsite Techcrunch gaf Apple toe dat hun software een systeem bevat om oudere batterijen te managen. Wat doet het? De software gaat als het ware de verbruikspieken van de batterij afvlakken zodat het toestel niet uitvalt. Dit zorgt ervoor dat het toestel als het ware met een rem werkt.

Apple zegt wel dat ze dit doen om de levensduur van de batterij te verlengen, maar dat het niet hun bedoeling is om ons nieuwe iPhones te doen kopen. "Wij willen onze klanten de beste ervaring geven. En dat is de levensduur van hun toestel verlengen. Lithiumionbatterijen kunnen minder pieken aan als ze koud staan of verouderen," zegt Apple in een communiqué aan Techcrunch.

Batterijen leveren kopzorgen

Het probleem ligt niet zozeer bij Apple, maar bij lithiumionbatterijen. Zij worden op termijn minder performant, dat is een feit. Wat kunt u eraan doen? U kunt de batterij vervangen, maar juist dat is sinds een aantal jaren niet mogelijk.

Om het design van hun toestellen te verbeteren, hebben smartphonemakers toestellen ontwikkeld met ingebouwde batterij. U kunt die met andere woorden niet zelf vervangen.  Bij Apple waren de batterijen trouwens altijd al ingebouwd.

De Fairphone lost het anders op

Vorig jaar moest Samsung noodgedwongen zijn Galaxy Note 7 uit de handel halen omdat er een batterij in brand vloog. Batterijen hebben aan de smartphonemakers altijd al de nodige kopzorgen bezorgd. Want hoe compenseer je een performant toestel dat heel lang meegaat met een steeds kleiner wordende batterij?  

Is het probleem te verhelpen? Er wordt sowieso aan de lithiumiontechnologie gewerkt, maar de kleine ethische smartphonebouwer Fairphone denkt de oplossing gevonden te hebben. Als de batterij veroudert, kunt u die zelf heel makkelijk vervangen. U hoeft dus geen nieuw toestel te kopen of uw toestel terug te sturen voor een dure vervanging bij de fabrikant.  

Meest gelezen