Australië vindt duikboot terug na zoektocht van 103 jaar

Het wrak van de eerste Australische duikboot is teruggevonden. De boot verdween aan het begin van de Eerste Wereldoorlog met 35 mensen aan boord. Wat er precies gebeurd is, blijft tot op vandaag een mysterie. 

AP

De AE1 verdween op 14 september 1914 met 35 mensen aan boord uit Australië, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië. De afgelopen 103 jaar zijn al 12 zoektochten geweest naar het schip. De duikboot kon nu gelokaliseerd worden voor de kust van de Duke of York-eilanden van Papoea-Nieuw-Guinea. 

Hoe de duikboot ten onder ging, is een mysterie. Een vijandige aanval werd uitgesloten. Aangezien er nooit brokstukken, lichamen of olie gevonden werden, ging de Australische marine ervan uit dat de boot in zijn geheel zonk. Ze hoopt nu te kunnen achterhalen wat er precies gebeurd is. Ondertussen probeert de Australische overheid de nabestaande van de slachtoffers te contacteren.

De Australische minister Payne is erg blij met de vondst. "Het was het eerste verlies voor de Australische marine en de eerste geallieerde duikboot die zonk in de Eerste Wereldoorlog. Het was een grote tragedie voor onze natie en onze bondgenoten."

Het onderzoeksteam heeft na de vondst een herdenkingsdienst gehouden voor de slachtoffers. Australië overlegt nu met Papoea-Nieuw-Guinea om de site te conserveren en er een herdenkingsplek van te maken. 

AP

Foto: raderbeelden van de gezonken duikboot. Een Nederlandse onderzoeksboot heeft het wrak ontdekt. 

Meest gelezen