Begraafplaats van Engelse koning Richard III (1483-1485) wordt beschermd

De bescheiden parkeerplaats in Leicester wordt nu beschouwd als de plek waar een van de belangrijkste historische vondsen uit de geschiedenis werd gedaan. Richard III sneuvelde in de slag van Bosworth in 1485.

De site van de abdij van de Greyfriars zal binnenkort toegankelijk worden voor het publiek. Foto: Prioryman.

"A horse! A horse! My kingdom for a horse!", zou Richard III volgens de toneelschrijver Shakespeare (een eeuw later) geroepen hebben toen hij van zijn paard viel tijdens de beroemde slag van Bosworth en daarop gedood werd door troepen van zijn erfvijand, de latere koning Hendrik VII.

Dramatische onzin wellicht, maar dat was anders toen in 2012 onder een parkeerplaats in de stad Leicester een lichaam werd gevonden. Dat lijkt weinig interessant, maar onder die parkeerplaats liggen de resten van een oud klooster van de monnikenorde van de Greyfriars. Het lichaam werd opgegraven vlakbij het altaar van de kerk, wat op een belangrijk figuur wees, en -opvallend- vertoonde afwijkingen aan de rug en de schouder die overeenstemmen met beschrijvingen van de gebochelde Richard III door tijdgenoten.

Jaren later bleek uit DNA-onderzoek van het lichaam en van nakomelingen van de illustere Engelse koning dat er wel degelijk een verwantschap is en het dus ging om de resten van Richard III, de laatste koning van de tak York van de dynastie van Plantagenet. Het lichaam van Richard III kreeg enkele jaren geleden een staatsbegrafenis in de kathedraal van Leicester.

Richard III, National Portrait Gallery

Laatste koning van de Rozenoorlog

Richard III was een van de belangrijkste protagonisten van de "War of the Roses", een burgeroorlog tussen de Lancasters en de Yorks, twee takken van de Plantagenet-dynastie die elkaar bekampten. De rozen slaan op de emblemen van de kampen, de rode roos voor Lancaster, de witte voor York.

De hele 15e eeuw lang regen die twee takken van dezelfde familie elkaar aan hun zwaarden, aanvankelijk lagen de Lancasters boven, nadien kreeg York de overhand met koning Edward IV. Na diens overlijden in 1483 en de nog altijd mysterieuze dood van zijn twee zoontjes werd zijn broer Richard III koning.

In 1485 viel een andere troonpretendent Engeland binnen en bij Bosworth sneuvelde Richard III. Die nieuwe pretendent was Hendrik VII, de eerste koning van de Tudor-dynastie die wij vooral kennen van zijn opvolgers, de beruchte Hendrik VIII met zijn zes vrouwen en diens dochter Elisabeth I.

Verwanten van Richard III leggen de witte roos van York op zijn kist tijdens zijn staatsbegrafenis in 2015.

Meest gelezen