Charles Michel schort repatriëringen naar Soedan op tot eind januari

Tot eind januari 2018 zullen geen repatriëringen meer plaatsvinden naar Soedan, in afwachting van het eind van het onderzoek naar mogelijke folteringen. Dat zegt premier Charles Michel bij RTBF.

"Ik wil hier ferm en duidelijk over zijn", aldus premier Michel. "Er zullen geen repatriëringen meer zijn naar Soedan minstens tot eind januari."

De premier wil dat er eerst een grondig onderzoek komt om te controleren dat teruggestuurde Soedanezen niet gefolterd worden bij aankomst. Gisteren doken getuigenissen op van mensen die verklaren mishandeld te zijn nadat ze door ons land teruggestuurd werden naar Soedan.

"We moeten dit onderzoek licht laten brengen in de duisternis en de regering moet achteraf ook conclusies koppelen aan dat onderzoek", aldus Michel.

Francken: "Sowieso geen plannen om Soedanezen terug te sturen in januari"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken zegt dat er sowieso geen repatriëringen van Soedanezen gepland stonden in januari. De verklaringen van Michel hebben dus geen impact op de activiteiten van Dienst Vreemdelingenzaken.

Francken liet al weten dat er niemand meer zal terug gestuurd worden naar Soedan als blijkt dat mensen bij aankomst gefolterd worden. Het rapport wordt eind januari verwacht, in tussentijd zullen er dus geen Soedanese migranten teruggestuurd worden.

Francken onderstreept dat de migranten die ons land eerder terugstuurde geen asiel hebben aangevraagd in ons land. Het gaat om transitmigranten onderweg naar Engeland. 

Meest gelezen