Micheil Saakasjvili met zijn vrouw Sandra Roelofs en de Oekraïense Joelja Timosjenko.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Ex-president van Georgië Saakasjvili wil in Nederland gaan wonen

Volgens de Nederlandse krant De Telegraaf heeft Micheil Saakasjvili van de ambassade in Kiev een visum gekregen om naar Nederland te gaan. Dat gebeurt in het kader van gezinshereniging, want Saakasjvili is getrouwd met een Nederlandse vrouw en ze hebben twee kinderen.

De 49-jarige Saakasjvili verblijft nu in Oekraïne, maar is daar in botsing gekomen met president Petro Porosjenko. De voorbije dagen werd hij twee keer door de politie opgepakt, maar telkens bevrijd door zijn aanhangers.

Saakasjvili zou nu van de Nederlandse ambassade een visum gekregen hebben. Dat kan omdat hij getrouwd is met de Nederlandse Sandra Roelofs en samen hebben ze twee kinderen met de Nederlandse nationaliteit. In het kader van gezinshereniging heeft de politicus dus recht om bij zijn familie in Nederland te wonen.

De man is Georgiër van origine en heeft er een bewogen carrière opzitten. In 2004 was hij de leider van de democratische omwenteling of Rozenrevolutie in de Kaukasische republiek. Hij werd er president, slaagde erin om de opstandige deelrepubliek Adzjarië aan de Zwarte Zee te herenigen met Georgië, maar datzelfde lukte in 2008 niet met Zuid-Ossetië, wat tot een Russische invasie in Georgië leidde en grote verwoestingen.

Enkele jaren later verloor hij de macht in Georgië, maar in 2013 kreeg hij de nationaliteit van Oekraïne en werd hij er gouverneur van de havenstad Odessa om er de corruptie aan te pakken. Al snel raakte hij in conflict met zijn vroegere vriend, de Oekraïense president Porosjenko en dat conflict is de voorbije weken stevig uit de hand gelopen. Saakasjvili heeft na de Georgische ook de Oekraïense nationaliteit verloren en is dus officieel stateloos, maar hij heeft nu wel een nieuw thuisland.

Meest gelezen