Jasper Jacobs

Extra geld voor energiebesparing in hogescholen en universiteiten

Achttien hogescholen en universiteiten krijgen 12 miljoen euro van de Vlaamse regering om te investeren in klimaatvriendelijke maatregelen. In totaal zijn een 90-tal projecten goedgekeurd. Die moeten ertoe leiden dat de CO2 - uitstoot vermindert met 4.500 ton per jaar.  

De hogescholen en universiteiten kunnen rekenen op een subsidie die maximaal 50% bedraagt van de investeringskost van hun renovatieproject. "Vaak gaat het om heel eenvoudige maatregelen waar je toch een enorme winst mee kan boeken", zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Het gaat dan bijvoorbeeld over het vervangen van de verwarmingsketel, het plaatsen van nieuwe ramen, het isoleren van daken, muren of vloeren.  

Ook zonneboiler en warmtepomp

Concreet zal de Odisee hogeschool in Dilbeek bijvoorbeeld een zonneboiler installeren en plaatst de Vrije Universiteit Brussel op twee locaties (in Jette en in Elsene) een warmtepomp. De projecten zijn één van de grote klimaatacties waartoe de onderwijssector  zich engageert.

Meest gelezen