Happy birthday, Jane Fonda: 80 jaar in 8 weetjes

De tijd lijkt geen vat te hebben op Jane Fonda (mede dankzij de hulp van enkele uitstekende plastische chirurgen, zo geeft ze ruiterlijk toe). Vandaag wordt de Hollywoodlegende 80 jaar. Fonda denkt nog lang niet aan rentenieren: alleen al dit jaar was ze te zien in 2 Netflixproducties en ze laat vaak van zich horen als politiek activiste. Onze filmreporter brengt haar 80 jaar in kaart, in 8 delen.

1. Adellijke afkomst

Jane Fonda wordt op 21 december 1937 geboren als Lady Jane Seymour Fonda: dochter van acteur Henry Fonda en Frances Ford Seymour. Haar moeder is een verre afstammeling van de familie van de befaamde Jane Seymour, derde echtgenote van de Engelse koning Hendrik VIII.

Jane is een telg van een ware filmdynastie: haar broer is acteur Peter Fonda, haar nicht actrice Bridget Fonda, haar zoon acteur Troy Garity en haar dochter documentairemaker Vanessa Vadim.

2. Gevierde carrière

De jonge Jane Fonda staat in de jaren 50 twee keer op de cover van Vogue en breekt in de jaren 60 door als actrice, vooral met de cultklassieker "Barbarella" in 1968. Ze zal uiteindelijk 2 Oscars winnen, voor "Klute" in 1971 en "Coming home" in 1978, 1 Emmy en 3 Golden Globes. In 2007 krijgt ze in Cannes een speciale Gouden Palm voor haar hele carrière.

3. Hanoi Jane

In de seventies trok Fonda de aandacht met haar links-liberale idealisme. In 1972 reisde ze naar Vietnam, toen al een hele tijd in oorlog met de VS. Ze kreeg bakken kritiek over zich heen en werd door het establishment in Washington decennialang gedemoniseerd nadat ze zich had laten fotograferen op een tank van de Vietcong, de strijdkrachten die de Amerikaanse soldaten afslachtten. Dat leverde haar de bijnaam "Hanoi Jane" op. Later zou Fonda zich voor de hele episode publiekelijk verontschuldigen.

4. Liefdesleven

Jane Fonda was 3 keer getrouwd. Eerst met haar "Barbarella"-regisseur Roger Vadim, van 1965 tot 1973. Drie dagen nadat de scheiding van Vadim was uitgesproken, stapte ze in het huwelijksbootje met anti-oorlogsactivist en politicus Tom Hayden. Ook dat sprookje bleef niet duren en in 1991 trouwde Fonda met de schatrijke CNN-eigenaar Ted Turner. Dat huwelijk hield tien jaar stand. Momenteel is Fonda single, nadat ze eerder dit jaar een punt heeft gezet achter haar relatie met muziekproducer Richard Perry.

5. Aerobics queen

Eind jaren 70 raakte Fonda in de ban van de aerobicsrage. Tussen 1982 en 1995 bracht ze een twintigtal kleurrijke, dansbare aerobicsvideo’s uit. Daarmee zou ze uiteindelijk veel meer geld verdienen dan met haar acteerwerk.

6. Eeuwig verontwaardigd

Lees Fonda's Twitter er maar op na: ze geeft Donald Trump er voortdurend van langs. Rechts-populistische politici zijn een doorn in het oog van de belezen, eloquente Fonda. Ze was hevig gekant tegen de Amerikaanse oorlogen in Vietnam en Irak.

Dezer dagen zet ze zich vooral in voor het milieu en voor vrouwenrechten. Zo wil ze arme tieners helpen met zwangerschapspreventie. In 2014 schreef Fonda het boek "Being a teen: Everything teen girls & boys should know about relationships, sex, love, health, identity & more".

7. Comeback

In de jaren 90 kondigde Jane Fonda aan dat ze het had gehad met Hollywood en speelde ze en tijdje de gehoorzame echtgenote van Ted Turner. Maar in 2005 vond ze het welletjes en maakte ze een opgemerkte comeback in de komedie "Monster-in-law" naast Jennifer Lopez. Momenteel is ze te zien in de komische Netflixreeks "Grace and Frankie", samen met boezemvriendin Lily Tomlin.

8. Fan van Matthias Schoenaerts

Eerder dit jaar schitterde Jane Fonda samen met Robert Redford in de Netflixfilm "Our souls at night". Daarin speelt Matthias Schoenaerts de zoon van Fonda: hun scènes samen zijn even sober als ontroerend. In een exclusief interview met VRT NWS verklapte Jane Fonda onlangs dat ze een grote fan is van onze Vlaamse superster, al sinds zijn indrukwekkende werk in de Franse film "De rouille et d’os".

Videospeler inladen...

Meest gelezen