Hoe omgaan met agressieve patiënten? Artsen krijgen deze tips

Hoe moet u als arts omgaan met agressieve patiënten? Dat is de insteek van een brochure die de federale regering verspreidt. Dat schrijft Het Nieuwsblad en wordt aan onze redactie bevestigd. De tips? "Ga aan de kant van de deur zitten, maak de meubels vast aan de muur of de grond en sluit de deuren."

De brochure is duidelijk: "Als huisarts wordt u regelmatig geconfronteerd met verschillende vormen van agressiviteit en agressie - verbaal en/of fysiek - die zelfs uw leven in gevaar kunnen brengen". Om die agressie zo veel mogelijk te voorkomen, heeft de federale regering nu een brochure verspreid met tips. 

Voorbeelden van de maatregelen zijn: "Plaats uw bureau zo dat u een nooduitgang hebt", "Maak de meubels vast op de grond of aan de muur", "Bewaar geen grote sommen cash geld in de dokterspraktijk" ... Alle maatregelen kan u hier lezen.

"Goed om over na te denken, maar dokter moet niet in harnas en maliënkolder zitten"

Michel Deneyer, woordvoerder van de Orde der Artsen, vindt het een goed initiatief, maar plaatst ook enkele kanttekeningen. "Voor elke praktijk of arts is het goed om over deze problematiek na te denken en te kijken welke maatregelen al dan niet passen. Maar tegelijk is het sleutelwoord vertrouwen. Als een arts alleen nog met agressie of angst in het achterhoofd zit, kan hij zijn beroep niet meer uitoefenen. Het is niet de bedoeling dat een arts in zijn praktijk in een harnas en maliënkolder zit."

Naast de brochures, werd een brief gestuurd naar de politiezones, om een nauwe samenwerking tussen de politie en de huisartsenposten te stimuleren. Het kabinet-Jambon wil zo vooral inzetten op preventie door gegevens uit te wisselen. Een speciale alarmknop komt er voorlopig niet, omdat volgens het kabinet de app 112 voorlopig volstaat. 

Meest gelezen