Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten gaat niet voor tweede mandaat

De Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten Zeid Ra'ad Al Hussein heeft woensdag in een e-mail aan zijn team aangekondigd dat hij geen tweede mandaat nastreeft.

Dat meldt het Franse persagentschap AFP, dat de e-mail in handen kreeg. In zijn boodschap heeft de Jordaniër het over de ongunstige "huidige geopolitieke situatie".

Eerder deze week had de man in een onderhoud met AFP al het idee verworpen om het achter de schermen met de politieke verantwoordelijken op een akkoordje te gooien en zich zo van een tweede mandaat te verzekeren. In de e-mail noemt Zeid Ra'ad Al Hussein Donald Trump niet direct bij naam, maar volgens verschillende media zou de diplomaat door VN-baas Antonio Guterres onder druk zijn gezet om zijn kritiek op de Amerikaanse president te matigen. In het gesprek met AFP had Zeid daarentegen wel opnieuw gewaarschuwd voor de herhaaldelijke aanvallen van Trump op de media, want die riskeren volgens hem geweld uit te lokken tegenover journalisten. Hij merkte ook op dat de verklaringen van Trump "navolging lijken te krijgen in andere landen".

Trump zelf uitte woensdagochtend nog hevige kritiek op de Verenigde Naties en dreigde ermee de Amerikaanse financiële steun terug te schroeven indien de organisatie nogmaals de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad laakt.

Meest gelezen