Videospeler inladen...

Emma Gibson: van embryo in 1992 tot baby in 2017

In de Verenigde Staten is een baby geboren uit een embryo dat 25 jaar geleden ingevroren werd. Vermoedelijk is dat een wereldrecord. Ouders Tina en Benjamin, zelf jonge twintigers, vinden dat record niet zo belangrijk. "We wilden gewoon een kindje. En Emma ziet er perfect uit. Zeker als je weet dat ze al die jaren ingevroren was."  

Emma Wren Gibson is geboren op 25 november, in de Amerikaanse staat Tennessee. Een gezonde baby van 3,4 kilogram en 50,8 centimeter, met alles erop en eraan, tien vingertjes en tien teentjes. Bijzonder, net zoals alle baby's bijzonder zijn voor hun ouders. Bij Emma is er wel iets speciaals aan de hand: ze is geboren uit een embryo dat 25 jaar geleden ingevroren werd.  

Mama Tina en papa Benjamin wilden graag kinderen, maar omdat Benjamin lijdt aan mucoviscidose (CF, cystische fibrose, nvr), moesten ze een beroep doen op medische hulp. Ze wendden zich na een tip van Tina's vader tot het National Embryo Donation Center (NEDC). Koppels die een vruchtbaarheids­behandeling ondergaan en na het vervullen van hun kinderwens embryo's "over" hebben, kunnen die doneren aan het NEDC. De religieus geïnspireerde organisatie kan zo ouders helpen die zelf geen kinderen kunnen krijgen. "Snow babies", zoals het NEDC de gedoneerde embryo's noemt, "sneeuwbaby's", omdat ze ingevroren bewaard worden.  

Ingevroren in oktober 1992

Het embryo dat uiteindelijk baby Emma zou worden, komt voort uit een vruchtbaarheidsbehandeling 25 jaar geleden. Op 14 oktober 1992 werd het embryo ingevroren, 1,5 jaar na de geboorte van Tina Gibson. Toen het koppel vorig jaar bij het NEDC terechtkwam, moest na allerlei medische en sociale procedures een embryo geselecteerd worden. Dat gebeurt op basis van -anonieme - genetische donorprofielen.

In maart van dit jaar werden drie embryo's ontdooid en ingeplant. Een van die embryo's kon zich innestelen. Het is vermoedelijk de eerste keer dat een baby geboren is uit een embryo dat 25 jaar geleden ingevroren werd. "Vermoedelijk", omdat er geen officiële data zijn. Het is niet verplicht om de leeftijd van een ingevroren embryo te registreren bij de Amerikaanse gezondheidsdiensten, alleen of er een succesvolle zwangerschap uit voortkomt.

Tot nu toe lag het record vermoedelijk op 20 jaar.

Een record? "We geven er niet om"

Toen Tina en Benjamin Gibson het nieuws te horen kregen, waren ze verrast, al maakte het voor hen weinig uit. "We wilden gewoon graag een kindje, we geven er niet om of het nu een record is of niet", zegt Tina aan CNN. Zij is nu 26 jaar. Op het moment dat de embryo's ingeplant werden, was ze 25, zo goed als even oud. "We hadden eigenlijk beste vriendinnen kunnen zijn."

 "Emma is zo'n wonder", zegt papa Benjamin. "Voor mij is ze perfect. Ze ziet er geweldig uit, zeker als je weet dat ze al die jaren ingevroren was", lacht hij.

Meest gelezen