Rochussenstraat 315-b 3023 DG Rotterdam Holland 010-4779415 06-53 301015

Kamerleden van VVD en D66 willen dat ambassade van Eritrea in Den Haag sluit

De Nederlandse regering moet de ambassade van Eritrea in Den Haag sluiten. Dat heeft Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma gezegd, van het regerende D66, in een motie die wordt gesteund door Kamerlid Malik Azmani van de VVD, de partij van premier Mark Rutte.

Reden is dat de Eritrese autoriteiten doorgaan met het dwingen van voormalige landgenoten in Nederland tot het afdragen van belasting.   Sjoerdsma sprak woensdag tijdens een debat over de Eritrese "diasporabelasting". Hij herinnerde eraan dat de Eritrese autoriteiten al meerdere keren zijn aangesproken op de ongewenste praktijken. Hij verwees naar berichtgeving door Argos, dat zaterdag een uitzending wijdt aan de praktijken.

Het onderzoeksprogramma citeert uit een heimelijk opgenomen gesprek met het hoofd van de ambassade. Daarin wordt een Eritrese asielzoeker gedwongen de zogeheten 2-procent-belasting te betalen en spijt te betuigen omdat hij is gevlucht uit het Afrikaanse land. Anders krijgt hij het voor hem noodzakelijke overheidsdocument niet. Uit de transcripties van het gesprek blijkt dat de asielzoeker een formulier moet ondertekenen over de spijtbetuiging, waarmee hij zich dan meteen bereid toont de "juiste straf" te ontvangen. "Iedereen die het land is uitgegaan moet eerst dit ondertekenen. Daar is geen weg omheen. Daarna kunnen we onze dienst verlenen", krijgt hij te horen.

VVD'er Azmani noemt de praktijk de praktijken "niet acceptabel". "Ondanks mijn eerdere verzoek is het de vorige minister van Buitenlandse Zaken niet gelukt hier een einde aan te maken." De huidige minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra spreekt van een "verontrustend beeld" dat Argos schetst. Hij wil wel de uitzending van zaterdag afwachten voordat hij zich uitspreekt, om zo een compleet beeld te krijgen.

Meest gelezen