Videospeler inladen...

Koning Filip: "Meer dan ooit hebben we nood aan verwondering"

In zijn traditionele kerstboodschap -zijn vijfde intussen al- roept koning Filip op tot verwondering. Verwondering om respect te krijgen, verwondering om het leven beter te beleven, verwondering voor alles wat we samen hebben opgebouwd. De koning pleit ook om niet toe te geven aan wat hij noemt "steriel cynisme en onverschilligheid". Opvallend: het was de eerste keer dat Filip neerzat voor zijn toespraak in zijn bureau in Laken.

Naar goede gewoonte sprak koning Filip zijn landgenoten toe in een kerstboodschap. Centraal thema was duidelijk "verwondering". "Ondanks persoonlijke problemen, de onveiligheid en de verstoring van de politieke evenwichten in de wereld, moeten we de zaken anders durven bekijken", stak de koning van wal. "Met een blik, die meer ziet dan wat er ontbreekt, dan wat er niet is. Met verwondering."

We moeten de zaken anders durven bekijken

Die verwondering merkte Filip zelf op tijdens een bezoek van leerlingen aan het paleis. Een van de kinderen verwonderde zich over hoeveel geluk we wel hebben, maar dat we het positieve niet altijd (willen) zien. Het blijkt niet het enige bezoek dat indruk maakte op Filip en inspirerend werkte voor zijn toespraak. Ook de ontmoetingen in een woonzorgcentrum in Holsbeek en met jongeren met een migratieachtergrond in Vilvoorde haalt hij aan.

"Met verwondering kijken naar de schoonheid van het leven zorgt ervoor dat je zelf beter leeft en dat je anderen kunt helpen het leven beter te beleven", klinkt het voorts in de kerstboodschap. "Verwondering zet de deur wijd open voor inspiratie en scheppingskracht. Zo gaat het ook voor de grote uitdagingen van onze tijd, tot en met de toekomst van onze planeet zelf. Alleen met creativiteit zullen wij daar oplossingen voor vinden."

Solidariteit en compromissen

De koning pleit er ook voor om niet toe te geven aan "steriel cynisme en onverschilligheid". "Laten we ons opnieuw verwonderen voor ons gemeen goed, het resultaat van een lange geschiedenis van verbondenheid, verankerd in solidariteit en compromissen."

Een lange geschiedenis van verbondenheid

Waarom staat de koning deze keer niet recht?

De vorige kerstboodschappen bracht de koning rechtstaand voor een rijkelijk versierde kerstboom in zijn bureau in het kasteel van Laken, het haardvuur gezellig knetterend op de achtergrond. Deze keer zat hij echter rustig neer in een fauteuil. Niet uit fysieke overwegingen, maar gewoon om eens te variëren, verzekert het hof ons.   

Sociale media

Opvallend: koning Filip heeft dit jaar voor het eerst korte videoboodschappen verspreid via sociale media. In zo'n 10 seconden brengt de koning een korte versie van zijn kerstboodschap. "Meer dan ooit hebben we nood aan verwondering. Daaruit kunnen we de kracht putten niet toe te geven aan steriel cynisme en onverschilligheid. Laten we daar samen voor kiezen...", klinkt het.

Meest gelezen